Konference v Brně představuje možnosti léčby konopím, povědomí o ní roste

„To znamená, že přibývá pacientů ve zbytku republiky, ale zejména přibývá lékařů, kteří konopí předepisují. Hodně udělalo vzdělávání lékařů a lékárníků, na kterém se podílíme,“ uvedl Hřib. Ze statistik Státní agentury pro konopí pro léčebné použití vyplývá, že zatímco v roce 2015 bylo vydáno 50 receptů na léčebné konopí, loni to bylo 19.441 receptů. Od roku 2018 agentura sleduje i počet pacientů, kteří léčebné konopí užívají, jejich počet stoupl z 811 v roce 2017 na 4601 za rok 2021.

 

„Nejčastěji je konopí předepisováno právě na léčbu bolesti, využívají jej ale i onkologové při nevolnostech a zvracení po chemoterapii, neurologové pro zmírnění příznaků například Parkinsonovy choroby, mohou jej předepisovat geriatři i další lékaři. Jakmile bude možné vyrábět a předepisovat masti a gely, otevře se možnost využití také v dermatovenerologii,“ uvedl Hřib.

 

Fakultní nemocnice u svaté Anny loni zahájila provoz experimentální pěstírny konopí, které zatím slouží jen k laboratorním experimentům, pro medicínské využití zatím sloužit nemůže. „Ač je sice od letošního ledna platná novela zákona, která by nám to umožňovala, stále ještě chybí prováděcí vyhláška. Ta by měla stanovit pravidla, jak požádat o licenci umožňující komerční pěstování léčebného konopí nejen pro potřeby naše vlastního centra pro léčbu bolesti, ale například i pro prodej do zahraničí, což by nám umožnilo alespoň z části financovat náš provoz,“ řekl dnes novinářům vedoucí Cannabis Research Center FNUSA-ICRC Václav Trojan. Centrum vyšlechtilo nové rostliny s nízkým obsahem THC, ale vysokým obsahem dalších kanabinoidů.

 

Konference Konopí a věda se koná v Brně posedmé, přednášejí na ní světoví odborníci na léčbu konopím.