Kolagen

Autor: redakce | Prevence a léčba |

Kolagen nejen pro náš vzhled. Čím je pro naše tělo nezbytný?

S kolagenem se nejčastěji setkáváme na pultech drogérií v souvislosti se zkrášlujícími účinky pro naši pleť. Pokožka ale není to jediné, pro co je kolagen v našem těle důležitý. Neobejdou se bez něj ani naše buňky, orgány, svaly či tkáně.

Co je kolagen?

Kolagen je komplexní protein, který se přirozené objevuje v našem těle. Zároveň se jedná o protein, který je v našem těle nejhojnější a také nejdůležitější. V rámci našeho organismu tvoří kolagen až 30 % veškerých bílkovin. Pro představu tvoří kolagen  v našem těle například 90 % očního bělma, 80 % šlach či 75 % pokožky. Není tedy pochyb, že se jedná o velmi významný prvek v našem těle.

Kolagen bychom s nadsázkou mohli označit za „lepidlo“ celého našeho těla. Název kolagen vznikl z řeckého slova kólla, což v překladu znamená právě lepidlo. Jedná se totiž o pojivo buněk tvořící vazivo, které podporuje správnou strukturu pokožky, kostí, šlach a svalů.

Účinky kolagenu

Asi nejznámějším účinkem kolagenu je jeho pozitivní vliv na naši pokožku. Stále více je využíván v estetické chirurgii k vyplňování jemných linií a vrásek, aby pleť vypadala mladší. Jedná se ale pouze o krátkodobý efekt, který je nutné po čase opakovat.

Kolagen nám může pomoci také s bolestí kloubů. Je totiž tvořen dvojicí aminokyselin, kterými je glycin a prolin. Ty mají protizánětlivé účinky, pomáhají snížit bolest kloubů a zmírňují jejich tuhost. Ať už tedy trpíte artritidou, bolestmi kloubů v důsledku sportovních výkonů či z jakéhokoliv jiného důvodu, kolagen vám může pomoci.

Dostatek kolagenu může znamenat také silné kosti. Ačkoliv se ve spojitosti se zdravím kostí mluví častěji spíše o vápníku, více než třetinu hmoty našich kostí tvoří právě kolagen. Ve skutečnosti je to dokonce více než vápníku.

Kolagen ale souvisí také se správnou funkcí střev, mozku, srdce či jater.

S přibývajícím věkem kolagen ubývá

Naše tělo si při příjmu potřebných živin dokáže tvořit kolagen samo. S přibývajícím věkem ale tato schopnost slábne. Zlom začíná kolem 35 let věku, kdy se produkce kolagenu začne zpomalovat. Od 40 let již kolagen klesá větší rychlostí, než je tělo schopné ho produkovat. Dochází tedy přirozeně ke snižování jeho množství v těle a kolem 60 let věku je už pouze na polovině.

Proto je nutné kolagen průběžně doplňovat nejen ve stáří, kdy se začnou objevovat komplikace s jeho nedostatkem spojené, ale už v průběhu života. Kolagen se během života nestará jen o to, abychom měli pružnou a mladě vypadající pleť, ale o další důležité procesy v našem těle.

Kde kolagen najdeme?

Doplňovat kolagen můžeme relativně snadno pomocí vhodného jídelníčku. Většina z nás ho běžně konzumuje prostřednictvím hovězího, vepřového a kuřecího masa. Nachází se také v poctivých vývarech z masa a v masných výrobkách, jako je například tlačenka.

Aby to ale nepůsobilo, že se kolagen nachází pouze v mase, je třeba zmínit, že i pro vegetariány a vegany existují způsoby, jak ho získat z jídla. Vegetariáni ho mohou konzumovat spolu s bílkem, který ho obsahuje, pro vegany je pak vhodné zařadit do jídelníčku ovoce a zeleninu, které tvorbu kolagenu podporují. Mezi ty patří borůvky, maliny, třešně, ořechy, avokádo, zelí nebo sója.