Kódy pro chronické pacienty budou lékaři dostávat od 24. března

Praha 19. března (ČTK) – Ambulantní specialisté budou kódy pro chronické pacienty dostávat od středy 24. března. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Kódy umožní lidem hlásit se do očkovacích center, i když jsou mladší než skupiny obyvatel, které jsou nyní mezi prioritními.

Ambulantní specialisté nebudou podle Blatného sami očkovat, ale budou vyhodnocovat, kdo z jejich pacientů má riziko vážného průběhu nemoci covid-19. Pokud vyhodnotí, že je někdo rizikový, dají mu speciální kód.

„Oprávněný zájemce o očkování se bude moci na základě kódu poskytnutého ambulantním specialistou registrovat k očkování v očkovacím místě pomocí centrálního rezervačního systému,“ uvedl Blatný. Hlásit se budou moci i lidé mladší 70 let. Nyní se očkují především lidé starší 70 let a zdravotníci.

Seznam diagnóz, se kterými budou mít lidé přednost, podle šéfa Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka zatím hotový není. Řekl to dnes ČTK. Blatný uvedl, že mezi diagnózami budou například obezita, cukrovka či ischemická choroba srdeční. Svůj zdravotní stav pak budou muset zájemci o očkování ještě doložit na očkovacím místě lékařskou zprávou. Podle Blatného ale zpráva nemusí být nová.

Blatný zopakoval, že chroničtí pacienti mohou už dnes využít očkování u svých praktických lékařů či v nemocnicích, kde jsou kvůli své nemoci sledováni.