Kódy léků proti padělkům ověří před cestou do lékárny distributor

Praha 28. ledna (ČTK) – Kódy léků, které mají odhalit padělky, bude podle Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) už před dodáním do lékárny ověřovat distributorská firma. Novinářům to dnes řekl výkonný ředitel asociace Jakub Dvořáček. Kontrola už u distributorů má zabránit problémům s výdejem léků pacientům v případě, že by je systém označil jako padělky.

Všechny léky vyrobené po 9. únoru letošního roku musí mít ochranné kódy a přelepky na krabičkách. Vyplývá to z nařízení Evropské komise, které se ochraně před padělanými léčivy věnuje. Data o každém léku budou navíc uložena do centrálního úložiště, ve kterém ho lékárník musí před pacientem ověřit. Kontrola už před dodáním do lékáren má zabránit tomu, aby lékárník nemohl pacientovi potenciálně padělaný lék vydat.

Lékárníci namítají, že nová kontrola léků je bude stát kolem půl miliardy korun. Pokud kontrola ukáže, že by lék mohl být padělaný, upozorní lékárna výrobce, ten to ověří a případě převezme lék od lékárny zpět. Podle dřívějších informací systém jako potenciální padělek označí až jedno procento léků.

van mha