Kochleární implantáty nám pomohly se vrátit do života, shodli se pacienti FN HK

Hradec Králové, 7. března 2019 (FN HK)

Pacienti, kterým lékaři Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Hradec Králové provedli kochleární implantaci, se shodují, že jim zákrok nejen vrátil sluch, ale současně i možnost pracovat či komunikovat se svým okolím. ORL klinika FN HK první implantaci provedla v prosinci 2016, od té doby bylo provedeno 25 kochleárních implantací.

Kochleární implantát umožňuje proměnu zvuku v elektrické impulsy, které dráždí přímo sluchový nerv a vyvolávají tak sluchový vjem. „Zásadní pro úspěch celého procesu je týmová spolupráce od předoperačních vyšetření, vlastní operace a pooperační péče, kdy se řečový procesor, který implantát obsahuje, opakovaně individuálně nastavuje,“ dodal přednosta kliniky prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc., Ph.D.

Pacienti po kochleární implantaci, kteří jsou v péči hradeckých specialistů, se na začátku března u příležitosti Světového dne sluchu (3. březen) sešli v Hradci Králové a společně diskutovali o svých zkušenostech s kochleárními implantáty. Na setkání byli také zástupci kliniky a dovozce kochleárních implantátů.

Ohluchla jsem na obě uši, což mi neumožňovalo normálně pracovat a velmi mi to zkomplikovalo život. Po kochleární implantaci a následnému nastavení implantátu mohu opět pracovat a dokonce chodím i na koncerty do filharmonie,“ pochvalovala si jedna z pacientek. Kochleární implantáty si pochvaluje i další z pacientů. „Než jsem ohluchl, tak mi šlo ranní kokrhání sousedova kohouta na nervy, potom jsem přišel o sluch a nyní po implantaci mohu říci, že jsem rád, že to kokrhání každé ráno mohu slyšet,“ řekl pacient.

Ministerstvo zdravotnictví ČR u příležitosti světového dne sluchu oznámilo, že zdravotní pojišťovny budou nově hradit odborné vyšetření sluchu ušního lékaře (otorinolaryngologa) u pětiletých dětí, které by mohlo pomoci zachytit děti se závažným postižením sluchu.