Když se chce, všechno jde

Praha, 12.5.2017 (NEOPUBLIC PORTER NOVELLI)

Je vůbec možné vystudovat prestižní školu, když máte vadu sluchu? Co všechno to obnáší? Příběh mladé lékařky Beáty Štefunko (31) je o silné vůli a o odvaze nebát se postavit se výzvám! Třeba i pro Vás bude tento příběh inspirací.

MUDr. Beáta Štefunko vystudovala Lékařskou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně, obor všeobecné lékařství. Po ukončení studia začala pracovat v Ústavu patologie Fakultní nemocnice v Ostravě. Je nejstarší ze tří sourozenců a jako jediná v rodině má těžkou vadu sluchu. Ve školce ještě nikdo nepozoroval, že by malá holčička, která se aktivně zajímala o vše kolem sebe, mohla mít nějaké potíže.

Poprvé se to stalo zřejmým, když se asi v osmi letech jednou po prodělaném nachlazení probudila a neslyšela vůbec nic. Asi pro každého by byl velký šok, kdyby se ráno probudil s takovýmto pocitem, natož pro tak malé dítě. Po tomto otřesném zážitku přišla řada vyšetření na ORL a následná hospitalizace na Foniatrické klinice v Praze, kde jí byla přidělena sluchadla a stanovena diagnóza středně těžká nedoslýchavost na obou uších. Předcházející problémy, ještě před určením této diagnózy, jí napomohly zvládat alespoň základní odezírání, i proto mohla dokončit základní školu bez asistenta.

Stále byla velmi aktivním dítětem, sportovala, a dokonce chodila na výtvarný obor na základní umělecké škole. A tento koníček si oblíbila natolik, že ho dokonce chtěla jít i studovat. Nakonec se však rozhodla pro studium na lékařské fakultě a dodnes svého rozhodnutí nelituje: ,,Intenzivněji jsem v tu dobu přemýšlela nad budoucností a říkala si, proč bych se nemohla stát lékařkou? Toto povolání byl vždycky můj sen a sluchová vada mě v mém rozhodnutí nemohla odradit. První kroky proto vedly na čtyřleté gymnázium a poté na Masarykovu univerzitu v Brně,“ vzpomíná dnes na své rozhodnutí paní doktorka Beáta.

Ke studiu lékařství ji inspiroval kriminální seriál Komisař Rex – chtěla se stát soudním patologem a řešit složité případy přesně tak, jak to viděla na obrazovce. Nakonec se rozhodla pro podobný obor, a to obor patologie. Učení ji stálo velmi mnoho odříkání a úsilí. Ale i přes všechna dlouhá a do noci trvající samostudia, kdy si až doma čitelně přepisovala přednášky, které pochytila téměř „rychlopisem“ ve dne ve škole, se snaha vyplatila a Beáta dnes kromě svého zaměstnání na Ústavu patologie FN v Ostravě také vyučuje tento obor studenty všeobecného lékařství.

Stav sluchu doktorky Štefunko se v průběhu let neustále zhoršoval. Během jednoho roku se jí například stalo, že se vzbudila a zjistila, že vůbec neslyší a to ani se sluchadly. Ihned po tomto prvním ohluchnutí absolvovala vyšetření na ORL, neurologii a speciální léčbu, ale důvody ztráty sluchu zůstaly neznámé. Sluch se jí naštěstí obnovil po čtrnácti dnech. Jenomže podruhé trvala absolutní hluchota tři týdny.

Přestože se Beátě sluch zase obnovil, začala pátrat po informacích o kochleární implantaci. Čím více se toho dozvídala, tím více otázek před ní vyvstávalo. „Když jsem však do třetice opět ohluchla a více jak dva měsíce se sluch stále nevracel, byla jsem pevně rozhodnuta, že implantaci podstoupím,“ říká. Operaci kochleárního implantátu MED-EL podstoupila Beáta začátkem srpna 2014. Lékaři se rozhodli ponechat obnovené zbytky sluchu na levém uchu a odoperovat ucho pravé, přestože nebylo více jak 15 let stimulováno sluchadly. Operace proběhla v pořádku a nedostavily se ani žádné pooperační komplikace. „První nastavování řečového procesoru pro mě bylo bohužel zklamáním. Možná jsem měla moc velká očekávání, která se v tu chvíli prostě nenaplnila,“ vzpomíná s lítostí na den nového poslechu Beáta.

S pílí sobě vlastní se však pustila do rehabilitace. „Trénovala jsem například během jízdy tramvají. Měla jsem jen kochleární implantát a snažila jsem se poslouchat hlášení stanic. Sice jsem názvy zastávek znala, ale postupně se pro mě jejich hlášení stávalo zřetelnější,“ popisuje.

Postupně se naučila komunikovat bez odezírání, a dokonce rozumět po telefonu. V roce 2016 jí byl voperován kochleární implantát i na druhém uchu, protože měla potíže s prostorovým slyšením. Implantát byl zapojen v dubnu a v současné době probíhá jeho ladění a rehabilitace. Díky moderní technice si tak může Beáta plně užívat všech důležitých životních okamžiků, v nichž má sluch svoji nezastupitelnou roli, a i těch, kdy je sluch vlastně nejdůležitějším smyslem ze všech…