Kdy budou zavedeny další funkce eReceptu, není zatím jasné

Praha 3. dubna (ČTK) – Systém elektronických receptů by měl v budoucnu nabízet i další funkce, jako je kontrola duplicit předepsaných léků či nežádoucího vzájemného působení léčiv. Kdy budou zavedeny, ale zatím není jasné, závisí to na schválení změn některých zákonů a vyhlášek. Vyplývá to z vyjádření zástupců Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Elektronické předepisování léků bude pro lékaře od příštího roku povinné. Někteří s tím nesouhlasí.

Jednou z dalších funkcí elektronického receptu by mělo být podle mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomové vytvoření lékového záznamu pacienta. Přístup do záznamu, v kterém by byly evidovány předepsané léky, by měl pacient a mohl by ho povolit i lékaři. SÚKL si od této funkce slibuje možnost odhalení duplicit předepsaných léků či kontroly nežádoucího vzájemného působení léčiv. Podle Přinesdomové ale lékový ústav nemůže funkci zavést bez změny legislativy a umožnění přístupu k základním registrům.

„Principem našeho požadavku vstupu do základních registrů je jednoznačné ztotožnění pacienta. Je to jediný důvod. Chceme opravdu vědět, že Adam Novák, který je ošetřován u konkrétního lékaře, je skutečně Adam Novák a v tom případě garantujeme jeho správný a plný lékový záznam,“ řekl na posledním sněmovním zdravotnickém výboru ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Odmítl kritiku, že tím ústav získá přístup k citlivým informacím o tom, kdo se na co léčí.

Ministerstvo zdravotnictví se neúspěšně pokoušelo v minulých měsících zajistit ústavu přístup do registrů prostřednictvím senátního návrhu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Toma Philippa se úřad pokusí prosadit úpravu pozměňovacím návrhem k některému z projednávaných zákonů ve Sněmovně. Jestli se to podaří do konce roku, není jasné. „Když se to nestihne, zas tak moc se nestane, ale ovlivní to kvalitu (elektronických receptů). Bez toho (přístupu) by bylo obtížné například kontrolovat duplicity léků,“ řekl po sněmovním výboru Philipp.

Od ledna bude předepisování elektronických receptů pro lékaře povinné. Už nyní se do systému podle Blahuty zapojilo přes 2000 lékáren, 5600 lékárníků a více než 6000 lékařů. Denně je vystaveno kolem 12.000 elektronických receptů. Nový systém pro elektronické recepty na léky v současnosti za 14,68 milionu korun bez DPH vytváří firma Solitea Business Solutions (dříve Aquasoft), která loni vyhrála výběrové řízení.

Část lékařů s povinným zavedením elektronické preskripce nesouhlasí. Tvrdí, že to pro ně bude znamenat výdaje navíc. Argumentují i tím, že především pro starší lékaře, kteří nemají počítač, to bude důvodem odchodu do penze. Ministerstvo zdravotnictví jim chce náklady navíc, které odhaduje na zhruba 4000 korun ročně, kompenzovat v úhradové vyhlášce.

Ministerstvo v současnosti počítá s výjimkami jen pro nepředvídatelné případy, například výpadku internetu nebo pokud bude muset lékař jet za pacientem domů. Připravuje kvůli tomu vyhlášku. „Určitě chceme, aby elektronický recept byl používán v co nejvyšší míře, výjimky musí být oprávněné,“ řekl ČTK náměstek Philipp.

sdv rot