Každý 200. Čech má vrozenou vysokou hladinu cholesterolu

Praha 24. dubna (ČTK) – Každý dvoustý obyvatel Česka má podle odborníků vrozenou vysokou hladinu cholesterolu, kterou není možné ovlivnit změnou životosprávy. Pokud se pacienti s touto chorobou neléčí, hrozí jim infarkt či mrtvice už ve věku kolem 30 let. U příležitosti konání mezinárodního kongresu to novinářům řekl předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík.

Před třemi lety odhady mluvily o tom, že takzvaná familiární hypercholesterolémie se vyskytuje u každého 500. jedince. Na základě výzkumů a dat z několika desítek zemí se ale podle Vráblíka ukazuje, že v evropské populaci se nemoc týká každého 200. jedince. V Česku je tedy zřejmě kolem 40.000 lidí s tímto dědičným onemocněním, odborníci zatím poruchu odhalili asi u 7000.

Podle Vrablíka jde o nejčastější vrozené onemocnění metabolismu. „Onemocnění je nevyléčitelné, ale léčitelné a všem negativním dopadům na cévní systém se dá předejít. Bohužel většina pacientů postižených touto genetickou chorobou o svém onemocnění neví a stále se setkáváme s poměrně velkým počtem pacientů, u kterých se onemocnění odhalí až poté, co jsou vyšetřeni v nemocnici po infarktu,“ řekl ČTK Vrablík.

Odhalit u lidí s vysokým cholesterolem dědičné onemocnění a pomoci jim se snaží pacientská organizace Diagnóza FH. Na jejím webu zájemci naleznou důležité informace o nemoci. Jak jsou na tom s cholesterolem, mohou lidé zjistit i v rámci běžné bezplatné preventivní prohlídky u praktického lékaře.

Vysokou hladinu cholesterolu má většina české populace. Podle Vrablíka má asi 85 procent lidí v Česku vyšší hladinu cholesterolu, než je doporučována. Vysoký cholesterol může způsobit předčasný rozvoj aterosklerózy, tedy kornatění cév, a vznik infarktu a mrtvice. U „běžných“ případů je možné hladinu cholesterolu ovlivnit změnou životosprávy.

sdv jw