Karlovarská krajská nemocnice má nové menší představenstvo

Karlovy Vary 25. dubna (ČTK) – Společnost Karlovarská krajská nemocnice (KKN), která spravuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu, má nové představenstvo. Karlovarský kraj, který je jediným akcionářem firmy, ho obměnil ve výběrovém řízení. Rada kraje na pondělním zasedání jmenovala do představenstva Jitku Samákovou, Josefa Märze a Davida Bracháčka. Předsedkyní se zřejmě stane bývalá ředitelka sokolovské nemocnice Samáková. März je stávajícím generálním ředitelem KKN a Bracháček ekonomickým ředitelem. Novinářům to dnes řekl radní kraje Jan Bureš (ODS).

Rada kraje navázala na rozhodnutí zastupitelstva, které na posledním zasedání schválilo nové stanovy, v nichž se mimo jiné počet členů představenstva snížil z pěti na tři.

Nové představenstvo nastoupí do funkce 1. června. Kraj od něj mimo jiné bude požadovat stabilizaci personálu, pokračování v rozvoji nemocnice, revizi úhrad i vyjednání lepších podmínek se zdravotními pojišťovnami. „První úkol, který dostala tato skupina od kraje, je, vypsat výběrové řízení na nového ředitele chebské nemocnice. Ta v tuto chvíli nemá jednoho ředitele a myslíme si, že nemocnice by potřebovala někoho, kdo by ji řídil celý čas každý den,“ řekl Bureš.

Doposud měla chebská nemocnice alespoň jednoho zástupce v představenstvu. Zřízení funkce ředitele by ale mohlo mimo jiné pomoct efektivněji řešit zhoršenou situaci se středním zdravotním personálem. Právě zdravotní sestry z chebské interny totiž upozornily na jeho nedostatek a jednají v posledních měsících s krajem o navýšení mezd.

KKN má asi 1200 zaměstnanců. Podle předběžných výsledků hospodařila loni se ztrátou přes 20 milionů korun. V roce 2015 naopak vykázala několik set tisíc korun zisku.

stu ver