Jurečka: Evropský systém varování by se měl zlepšit

Praha 12. září (ČTK) – V evropském systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) by měly být lépe dohledatelné informace o logistickém řetězci, tedy o tom, jak si zboží obchodníci přeprodávají. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to bude chtít projednat na radě evropských ministrů zemědělství v září. Dnes to řekl na tiskové konferenci po jednání s ředitelem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) Bernhardem Urlem.

O zefektivnění systému se hovoří poté, co se do Česka, stejně jako do dalších 23 členských států EU, dostaly vaječné produkty kontaminované insekticidem fipronil.

Problémem podle Jurečky může být i fungování jednotlivých státních dozorových orgánů. Kauza kolem vajec vypukla v srpnu, poté se zjistilo, že belgické úřady o vejcích obsahujících insekticid věděly už začátkem června, ale informovaly o něm až 20. července. „Nedokážu si představit, že bychom na resortu věděli, že nám tady bobtná problém, máme ho tady měsíc nebo dva, a váhali, jestli dáme tuto informaci do RASFFu ostatním členským státům, protože tím můžeme ohrozit naše producenty a samozřejmě i byznys,“ řekl ČTK Jurečka.

Systém v Česku podle něj funguje tak, že dozorové organizace, jako je Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa, informaci do systému dají, a teprve pak informují ministerstvo zemědělství. Systém by se měl podle Jurečky zlepšit, aby byly informace o možných kontaminovaných šaržích dostupné rychleji. Jako příklad uvedl dosledovatelnost krabiček cigaret nebo masa.

RASFF dnes také kritizovali poslanci Evropského parlamentu. Komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis přiznal díl odpovědnosti ve skandálu kolem vajec a slíbil zlepšení. Samotný systém rychlého varování pro potraviny a krmiva ale bránil. „Systém z mého pohledu funguje dobře, informace plynou, jakmile se v něm ocitnou,“ uvedl. Dodal, že jen díky systému byla infikovaná vejce odhalena.

Podle Andriukaitise by zejména Francie, Nizozemsko, Německo a Belgie měly nyní předložit návrhy na zlepšení komunikace v bezpečnosti potravin. EK kvůli tomu svolala zvláštní schůzku na 26. září.

drh jw