Jíst méně, ale víckrát denně se vyplácí. Zbavte se nadbytečných kil efektivní dietou

Praha, 14. ledna 2016

Lidé často bojují s kily navíc, které jsou způsobeny nesprávným stravováním a špatným složením jídelníčku. Velkým protivníkem v začínajícím boji proti nadbytečným kilům je čas. Aby dieta byla účinná, je potřeba si dobře nastavit stravovací návyky, a pokud to bude nutné, tak pozměnit jídelníček. V něm nesmějí chybět všechny druhy masa včetně ryb a různé přílohy. Důležitým faktorem pro zvládnutí a úspěšnost diety je dobrý time management.

Nejčastější dietou pro úbytek kil je redukční. Už z názvu vyplývá, že něco bude potřeba snížit. V této dietě je to příjem kalorií, respektive kilojoulů, ve kterých jsou uváděny hodnoty na etiketách potravin. Redukční dieta pro někoho znamená, že musí přijímat méně než 10 tisíc kJ, pro někoho dokonce 8 tisíc kJ.

Upravit složení jídelníčku je první krok, který je potřeba udělat. Konkrétní jídla se při jeho sestavování mění. Znamená to, že za celý týden by se měly pravidelně vystřídat přílohy – brambory, rýže a těstoviny. Stejně tak je to s masem, protože každý druh má jiné nutriční hodnoty. „Neméně důležitým prvkem zdravého jídelníčku jsou ryby. Zejména doporučuji tuňáka, který je nejen chutný a rychlý na přípravu, ale má také nízký obsah sacharidů. Z toho důvodu se pro redukční dietu výborně hodí. Vhodné je zařadit na svůj jídelníček také například lososa, protože obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyselin, které hrají významnou roli v prevenci kardiovaskulárních nemocí,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.

Jíst méně, ale víckrát se neříká jen tak. Správný účinek redukční diety spočívá kromě výše zmiňovaného také ve správném rozložení porcí jídla a naplánování pravidelnosti. Jíst šestkrát denně je ideální. Jelikož je snídaně prvním a zároveň nejdůležitějším jídlem dne, je potřeba si ji dobře naplánovat. Zbytek dne se pak od ní odvíjí. Pokud se člověk nasnídá v osm hodin, další menší jídlo by mělo přijít v deset a oběd poté ve dvanáct. Prodleva mezi jednotlivými jídly dopoledne jsou dvě hodiny. Odpoledne se pauza o hodinu protahuje. Po obědě ve dvanáct následuje svačina ve tři a večeře v šest. Večeře bývá posledním jídlem, může se za ní však zařadit večeře druhá. V časové posloupnosti tedy v devět hodin večer.

Častým problémem správného dodržování redukční diety bývají časové možnosti. Skloubit práci, koníčky a další povinnosti s dietou je překážkou. V danou chvíli jsou zrovna důležitější jiné věci a žádný čas na pravidelné přestávky na jídlo už tedy nezbývá. Řešením je připravovat si jídlo den dopředu. Večer, kdy už je času více, si můžete nachystat všechna jídla do krabiček a mít je následující den u sebe. Konzumace jídla pak trvá kratší dobu, jelikož je připraveno z předešlého dne. Na objemnější jídla stačí vynahradit 20 až 25 minut, na svačiny 10 až 15 minut.

 


O Nordsee

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

 

Kontakt

Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti

email: press@nordsee.cz

www.nordsee.cz