Jiří Stabla: varování odborníků na nebezpečné HHC vyšlo na prázdno. Děti zbytečně končí v péči lékařů!

Autor: Redakce | Tisková zpráva | 9. 2. 2024

Více než roční varování odborníků po stažení HHC produktů, které jsou volně dostupné i v automatech ve formě želé či jiných cukrovinek, vyšlo naprázdno. A to i přesto, že na hrozbu upozorňovali nejen znalci konopného průmyslu, ale i samotnými vědci. Bohužel,  došlo na nejhorší, kdy děti a mladiství skončili v péči lékařů.

„Je to více jak rok, co jsme začali volat po okamžitém stáhnutí z trhu. Byl jsem za to nenáviděný celou komunitou, která chyběla na přednášce doc. RNDr. Lumíra Ondřeje Hanuše, DrSc. největší světové kapacity kanabinoidní problematiky, který upozorňoval, aby se lidé syntetickým kanabinoidům vyhýbali. Mimo jiné upozornil, že lidský mozek do 25 roku života je ve vývinu a proto by se lidé měli kanabinoidům, které mohou nepříznivě modulovat mozek vyhnout,“ říká konopný aktivista a zakladatel konopných lékáren Jiří Stabla.

 

Obchody s HHC nabízejí hned několik forem HHC

Bohužel obchodníci prodávající HHC produkty, které jsou v šedé zóně, jsou o krok napřed než vláda. Skoro v každém obchodě s konopím totiž najdete kromě HHC i další polysyntetické produkty všech forem a názvů (jde např. o THC-P, HHC-P, THC-V, HHC-O a další konopné složeniny). „HHC by nebylo dnes problém, kdyby si lidé mohli sami pěstovat nebo si konopí legálně koupit. Jsme národ, který je doslova nucený si konopí ke konzumaci kupovat na černém trhu, jiný neexistuje. A pak se celá země diví, že těmto lidem někdo přináší varianty THC. Je důležité a společnost obohacující, aby se okamžitě povolil obchod s pravými kanabinoidy, chráněný před děti, černý trhem a nezodpovědnou mafii. Je to nutný krok ke zdraví nejen rozumu, ale ekosystému prosperující a bezpečné zemi. Byl jsem první, kdo začal napadat ve veřejném prostoru HHC a budu ten poslední, kdo přestane a stane se tak, až ho nebudou moci konzumovat děti,“ říká konopný aktivista a zakladatel konopných lékáren Jiří Stabla.

Marný boj s klamavou reklamou…

Na účinky HHC podrobně upozorňuje i práce odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze pod názvem „Souhrn informací pro posouzení rizik v souvislosti s látkou HHC“. Viz příloha. „Naše reference nám říkají, aby lidé nepodléhali klamavé reklamě a nevěřili všemu, co čtou. Konopí totiž není skvělá rostlina pro každého. Signální látky, které produkuje, mohou navodit dosud neprobuzené duševní trable, jež mohou dítě doprovázet i následný život. I proto se nepozastavujeme a nejsme překvapení, že děti po HHC upadají do bezvědomí. Receptor CB1 totiž nacházíme hojně v mozku a tam začíná CNS a je velmi citlivá. Prosím vyvarujte se konzumaci HHC a nezaměňujte a nepřírovnávejte k THC. Není to totiž správné,“  apeluje konopný aktivista a zakladatel konopných lékáren Jiří Stabla.

Někteří prodejci se už rozhodli HHC produkty stáhnout. Otázkou je, zda to bude stačit. Miliardového byznysu se budou obchodníci těžko vzdávat…