Jihočeský kraj získal prvního lékaře na základě dotačního programu

„Je to první vlaštovka, která ukazuje, že náš záměr funguje. Dělá mi to radost, i když je to sice začátek v jednotkách, ale potvrzuje se, že je to správná cesta,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

 

Kraj vyhlásil dotační program loni na podzim. Cílí na lékaře, praktické lékaře a zubaře. Motivační dotace pro jednoho lékaře bude 600.000 korun, kraj mu bude také pět let přispívat měsíčně na bydlení 15.000 korun. Celkově tak dotace pro jednoho lékaře činí 1,5 milionu korun. Noví doktoři by měli v kraji zůstat aspoň pět let. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jim poskytne smlouvy.

 

Na jihu Čech chybějí odhadem desítky lékařů. Nové bude kraj hledat například i na Slovensku. Příchozímu lékaři kraj první rok vyplatí 400.000 Kč a druhý a třetí rok po sto tisících. „Jde nám o to, že ten člověk tady musí aspoň pět let zůstat. Jsme připraveni jim poskytnout finanční částku, pokud do Jihočeského kraje přijdou, a pět let jim hradit náklady s bydlením, aby to bylo bydlení pro celou rodinu. Jde nám o to, aby se tu ti lidé zasídlili, aby tady zůstali,“ řekl Kuba. Dodal, že se samospráva musí chovat při lákání nových lékařů či učitelů stejně jako firmy, když hledají nové inženýry nebo konstruktéry.