Jihočeské laboratoře zvyšují počet analyzovaných vzorků na covid

„Navýšíme počet hodin, kdy laboratoře pracují. Znamená to větší nápor na pracovníky, kteří musí udělat více přesčasů. Ale jinak zvýšeného počtu analyzovaných vzorků nedosáhneme,“ uvedla Roithová. Laboratoře tak podle ní zpracují nejvíce vzorků od počátku pandemie. Doposud nejvyšší nápor zaznamenaly loni na podzim, kdy se jednalo o více než 15.000 výkonů za týden. „Udělat test na koronavirus je otázka pár vteřin, ale zpracování materiálu zabere mnohem víc času,“ uvedla. Současná poptávka po testování je vysoká. Jihočeské laboratoře zpracovávají denně až 2500 vzorků.

 

Kvůli zhoršujícímu se vývoji pandemie dnes jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyzval seniory, aby příštích deset dnů zásadně omezili své kontakty. Jihočeské obce mají omezit adventní akce.

 

V jihočeských nemocnicích je 402 pacientů s koronavirem, o sedm více než v úterý. Na lůžkách JIP a ARO leží 51 lidí s covidem. Nejvíc hospitalizovaných má českobudějovická nemocnice, kde je 184 pacientů. Jihočeští hygienici zaznamenali v úterý večer za předchozích 24 hodin rekordních 1580 nových případů koronaviru. Od začátku pandemie loni na jaře se na jihu Čech prokázala nemoc u 123.786 lidí. Vyléčilo se dosud 107.478 obyvatel kraje. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 1891 lidí. Hygienici teď v kraji evidují 14.417 pacientů s covidem.