Jehly po narkomanech v ulicích Brna pomohou najít i hledači kovů

Brno 12. dubna (ČTK) – Injekční stříkačky a jehly po narkomanech o víkendu pomohou v ulicích Brna strážníkům najít i hledači kovů při každoroční akci Jehla. S detektory projdou vytipovaná dětská hřiště. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Strážníci v Brně za loňský rok našli v ulicích 3792 injekčních stříkaček a jehel, které tam po sobě zanechali narkomani. Meziročně je to zhruba o 1200 více.

Městská policie nemůže podle zákona drogovou problematiku prošetřovat, sbírá tak alespoň injekční stříkačky. Akce Jehla se koná každoročně v několika desítkách měst, strážníci v Brně při ní za jediný den našli 137 stříkaček.

Letos městská policie spojí síly se spolkem Archeo Moravia, jehož členové budou na vytipovaných dětských hřištích svými přístroji hledat ostré nebo jinak nebezpečné kovové předměty. Strážníci se na herních plochách a v jejich okolí zaměří na hledání aplikačních pomůcek a hledačům s detektory budou pro případ jakéhokoli nebezpečného nálezu k dispozici.

„Spolek Archeo Moravia se snaží chránit archeologické lokality, a tím i historii naší země. Záleží nám na společnosti jako celku. Spolupráce se strážníky při akci Jehla je pro nás proto naprosto přirozená. Obzvlášť, když máme možnost pomoci dětem,“ uvedl předseda spolku Tomáš Merta.

V sobotu se tak do brněnských ulic vydá 20 strážníků a obdobný počet členů spolku a sympatizantů. Hlídky městské policie zkontrolují okolí řek, málo frekventované uličky u firemních areálů, odlehlá zákoutí, ale i místa, která jsou zpravidla bezproblémová. Zaměří se tedy i na parky a odpočinkové zóny. Archeo Moravia stihne projít asi 50 dětských hřišť.

„Podobná iniciativa ze strany veřejnosti není obvyklá, ale o to více ji vítáme a upřímně nás těší. Na dětských hřištích a pískovištích se nebezpečné předměty i díky péči městských částí téměř nikdy nenacházejí. I strážníci je ovšem preventivně pravidelně kontrolují, a s nabídkou spolupráce Archeo Moravia jsme proto okamžitě souhlasili,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Strážníci každé zkontrolované hřiště označí u vstupu cedulí s datem a časem prohlídky. Jednoduchý komiks ve spodní části pak dětem vysvětlí, jak se chovat při nálezu injekční stříkačky.

Především rodiče by měli poučit své děti, aby na nalezené stříkačky a jehly v žádném případě nesahaly. Při nálezu je vhodné se obrátit na městskou policii, strážníci mají pro odstranění potřebné vybavení a jsou proškolení. Pokud by se dospělí rozhodli odklidit stříkačku sami, vždy by měli postupovat se zvýšenou opatrností a v ideálním případě ji uchopit v rukavicích nebo alespoň do kapesníku. Je nutné vyvarovat se jakéhokoli kontaktu s jehlou. Doporučuje se vložit stříkačku do PET lahve a pečlivě ji uzavřít víčkem.

lip kš