Jeden ze 200 Čechů má cholesterol zvýšený dědičnou nemocí

Praha 24. září (ČTK) – Jeden ze 200 Čechů má hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou dědičnou nemocí. Má tak výrazně vyšší riziko infarktu, které mu hrozí už v mladším věku. Informace dnes zazněly na tiskové konferenci ke Světovému dni familiární hypercholesterolémie (FH). Ucpávání tepen neboli ateroskleróza je hlavní příčinou nemocí srdce a cév, na které v České republice umírá ročně 50.000 lidí. Způsobené je často vysokou hladina LDL cholesterolu.

LDL cholesterol, někdy označovaný jako „zlý“ cholesterol, způsobuje ve stěnách cév tzv. sklerotické pláty. Cévy tak ztrácejí pružnost a snižuje se jejich průchodnost.

Nejčastější kardiovaskulární nemocí je srdeční infarkt, který způsobuje krevní sražena nad narušeným plátem tukové hmoty a bílých krvinek ve stěně tepny. „Pokud je člověku méně než 60 let, většinou k tomu musí být kuřák, mít vysoký krevní tlak nebo cukrovku. Pokud má zvýšenou hladinu cholesterolu, nemusí trpět ani jedním z těchto neduhů, aby k infarktu došlo,“ uvedl vedoucí Laboratoře pro výzkum aterosklerózy Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze Jan Piťha.

U pacientů s hladinou cholesterolu nad osm milimolů na litr musí být po prodělaném infarktu zahájená další léčba, aby se srdeční příhoda neopakovala. Vysoká hladina cholesterolu může být způsobená stravou, asi u 40.000 Čechů je ale vyšší dědičně. Jde o takzvanou familiární hypercholesterolémii. „Většina pacientů o svém onemocnění neví a dozví se o něm, až když je postihne srdeční infarkt,“ doplnil Piťha. Zjistit ji může praktický lékař při běžném vyšetření cholesterolu.

„Čtvrtina pacientů s FH dostane infarkt do 50 let věku. Existuje účinná léčba, ale je potřeba o nemoci vědět,“ řekl Tomáš Freiberger z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno. Specializuje se na ní 65 center v nemocnicích po celé ČR. Léčba je možná úpravou jídelníčku, léky na snížení hladiny cholesterolu, ve výjimečných případech také procesem podobným dialýze, který čistí krev od tuků, které se pak usazují na stěnách cév.

Lidem se zvýšenou hladinou LDL cholesterolu odborníci doporučují změnu stravy. Omezit by měli živočišné tuky, uzeniny, velmi tučné mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo zejména s polevou nebo náplní. Při vaření je lepší používat kvalitní rostlinné oleje, na mazání rostlinné tuky. Zelenina či ovoce patří ke každému dennímu jídlu, pečivo, těstoviny či rýže jsou vhodnější celozrnné.