Jeden případ žloutenky se objevil i na škole v Liberci

Liberec 6. prosince (ČTK) – V Libereckém kraji za poslední týden přibyly dva případy žloutenky typu A. Jeden z nich se objevil na základní škole v centru Liberce, podle hygieniků ale zatím nemají potvrzenou souvislost s probíhající epidemií. V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Na škole podle hygieniků probíhají základní protiepidemická opatření. „V dotčeném kolektivu jsou omezeny vybrané rizikové aktivity a probíhá upřesňování kontaktů ke stanovení rozsahu dalších opatření, to je zejména lékařského dohledu, případně očkování,“ uvedl krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta. Škola o výskytu žloutenky informovala i na svém webu.

Liberečtí hygienici od začátku roku evidují 126 případů žloutenky typu A. Z toho devět nemocných má sice trvalé bydliště mimo Liberecký kraj, ale vazbu na ohnisko podzimní nákazy v Turnově. Hygienici se domnívají, že původní zdroj infekce už v kraji asi nepůsobí, a tudíž by měla epidemie ustupovat.

Žloutenka typu A, označovaná také jako nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Jde o onemocnění jater. Za loňský rok v Libereckém kraji žloutenkou onemocněli jen dva lidé. Letos se dvě ohniska nákazy objevila na jaře v Liberci a Jablonci nad Nisou v komunitě nitrožilních uživatelů drog a lidí bez domova. Na podzim se začala šířit v běžné populaci v Turnově, hygienici zatím evidují 84 případů. Za vysoce pravděpodobné považují, že jedním ze zdrojů nákazy byla užitková voda používaná v zahrádkářské kolonii v Turnově. Nakažlivá už ale není, nové případy z posledních týdnů přibyly v Turnově v důsledku kontaktu nemocných se zdravými. Žloutenka má dlouhou inkubační dobu, projevuje se dva až sedm týdnů od nákazy.