Jarní detox vrcholí. Podpořit ho můžete vodíkovou vodou

Šumperk, 9. dubna 2019 (FitVoda)

Probíhající jarní období je pro mnoho lidí časem důkladné detoxikace organismu po náročnějším zimním období a také dobou, kdy se pouštějí do pravidelných venkovních sportovních aktivit i úpravy jídelníčku prvními sezónními potravinami. V průběhu očistných diet v jídelníčku figuruje řada takzvaných superpotravin, jako jsou chia semínka, avokádo, červená řepa nebo mladý ječmen. Velmi důležitý je při detoxu ovšem i pitný režim. Vedle bylinných čajů a ovocných a zeleninových šťáv stále více lidí během své očisty sahá po vodíkem obohacené vodě. Ta působí jako silný antioxidant, podporuje játra i ledviny a dodává tělu energii pro sport.

Zbavte se volných radikálů

Náš organismus je po zimě oslaben hned v několika ohledech. V prvé řadě se v něm přes zimu mohlo nashromáždit zvýšené množství volných radikálů, které se do těla dostávají například ze smogového kouře – a toho je přes zimu ve vzduchu rozhodně o mnoho více než v létě. Během jarní očisty je tudíž záhodno dopřát organismu zvýšený příjem antioxidantů. Ty jsou obsaženy v řadě druhů ovoce, zeleniny, zeleném čaji či třeba bylinkách jako máta, šalvěj nebo rozmarýn. Výtečným antioxidantem je ovšem i voda obohacená o molekulární vodík. „Vodík dokáže rychle pronikat do buněk v lidském organismu, kde vychytává toxické volné radikály a přeměňuje je na vodu, která dále navíc hydratuje tělo na buněčné úrovni. Je navíc takzvaně selektivní, takže cílí jen na ‚špatné‘ volné radikály, nikoliv na ty ‚dobré‘, které se v našem těle rovněž vyskytují,“ vysvětluje Michal Osina, zakladatel společnosti FitVoda.

Očistěte játra a ledviny

Vedle volných radikálů je naše tělo zatíženo i následky obvykle vydatnějšího zimního jídelníčku a právě trávicí soustavě se tak detoxikační kúry věnují nejčastěji. Odborníci doporučují zaměřit se na jaře zejména na očistu jater a ledvin. A i v tomto ohledu může dle vědeckých studií vodíková voda pomoci. Například studie čínských lékařů z roku 2013 doložila její výrazný dopad na zlepšení jaterních funkcí, a to dokonce u pacientů s chronickou žloutenkou typu B. Jiná studie japonských odborníků z roku 2011 zase ukázala možný příznivý účinek na funkci ledvin.

Sportujte s energií a vyhněte se svalové únavě

Jaro je též obdobím, kdy se lidé po zimním útlumu opět naplno pouštějí do cvičení a sportování. Pro ty, kteří si na několik předcházejících měsíců dali pauzu – a také pro ty, kteří se rozhodli zařadit do svého životního stylu výraznější fyzickou aktivitu vůbec poprvé –, však mohou být začátky krušné. Je tedy důležité začít cvičit zvolna a nepřepínat se, jinak se dostaví nepříjemná bolest svalů. K té napomáhá především hromadění kyseliny mléčné ve svalech. Tvorbu takzvaného laktátu lze omezit zvýšeným pitným režimem – kyselina mléčná se ve vodě rozpustí – i pravidelným, a nikoliv nárazovým, cvičením. Podle pilotní studie z roku 2012 provedené na profesionálních sportovcích pomůže právě i vodíková voda, která nejenže redukuje hromadění laktátu, ale navíc i chrání svaly před oxidačním stresem. Ke zlepšení sportovního výkonu pak vodíková voda přispívá i dalším způsobem: podle výzkumu z roku 2014 publikovaném v odborném časopise PLOS One totiž pomáhá udržovat, a dokonce i zvyšovat hladinu adenosintrifosfátu (ATP) v organismu. ATP v našem těle funguje jako energetické palivo a jeho doplňováním nebo nárůstem tak docílíme lepších výkonů a déle si udržíme energii.


O společnosti FitVoda s.r.o.

Společnost FitVoda je výhradním distributorem americké firmy AlkaViva, technologického lídra v oblasti ionizace a filtrace vody, pro Českou republiku a Slovensko. Ve svém sortimentu nabízí nejen ionizery AlkaViva, ale též speciální tablety pro obohacování pitné vody o molekulární vodík. Ionizery AlkaViva dokážou z kohoutkové vody odfiltrovat 172 různých kontaminantů, nabízejí možnost vyrobit vodu s až 8 hodnotami pH a lze díky nim vyrobit i vodu obohacenou o vodík.