Japonec Iwamoto jako první nevidomý člověk přeplul Tichý oceán

Tokio 20. dubna (ČTK) – Dvaapadesátiletý Japonec Mucuhiro Iwamoto je prvním nevidomým člověkem, jemuž se podařilo překonat Tichý oceán na plachetnici bez přerušení. O jeho výkonu dnes informovala japonská agentura Kjódó.

Iwamoto vyplul 24. února z Kalifornie a dnes na své dvanáctimetrové plachetnici dorazil do přístavu Fukušima. Na palubě s ním byl americký mořeplavec Doug Smith, který Japonci pomáhal verbálně – poskytoval mu například informace o směru větru.

Přeplutí Tichého oceánu se Iwamotovi podařilo až napodruhé. Pokusil se o to už před šesti lety, avšak tehdy plavbu musel rychle ukončit, když s lodí narazil do velryby.

„Jsem doma. Děkuji. Nevzdal jsem to a splnil jsem si sen,“ řekl dnes, kdy ho slavnostně přivítali ve Fukušimě. Za sebou má 14.000 kilometrů na moři.

Jak napsala agentura Kjódó, nic podobného se zatím nevidomému člověku nepodařilo. Iwamoto přišel o zrak v 16 letech a cestu podnikl s cílem získat prostředky pro charitativní projekty. Část peněz chce dát na výzkum prevence nemocí, jež způsobují slepotu.

sva