Jan Přeučil a Eva Hrušková se seznámili s Njorem

Praha, 12.5.2019 (Hana Hindráková)

Hlavní hrdina knihy Nezlomný Joseph „Njoro“ Njoroge přiletěl na skok do České republiky a v pátek 10. května 2019 od 17:00 byl hlavním hostem besedy na pražském knižním veletrhu Svět knihy.

Besedu, kterou pořádalo nakladatelství Alpress a spisovatelka Hana Hindráková, slavnostně uvedla herečka Eva Hrušková.

 „Je to úžasný příběh. Knihu jsem přečetla jedním dechem a všem ji doporučuji,“ řekla.

Literární sál se postupně zaplnil a v průběhu besedy už se neměli nově příchozí kam posadit. Njoro vyprávěl o svém dětství na ulici, o době strávené v dětském gangu, o beznaději a o tom, jak si nepřál nic jiného než zemřít. Ale také o tom, že potkal jednoho člověka z milionu, který mu podal pomocnou ruku, měl s ním nekonečnou trpělivost a i díky němu se Njorovi podařilo změnit život a nyní se ve svém centru Global Hope stará o 110 chlapců, kteří by jinak živořili na ulici.

Jednotlivé části besedy zpestřily improvizační vstupy bubeníka Jiřího Šámala.

Nečekaně se během akce objevil i herec Jan Přeučil, který po besedě pozval hosty ke stánku nakladatelství Alpress, kde bylo pro Njora připravené překvapení v podobě dortu s fotografií jeho obličeje a obálky knihy, došlo i na přípitek a podepisování knih.

Podepsal jsem jich tolik, že už jsem to ani nepočítal,“ líčil nadšeně Njoro.

Byl to úžasný večer,“ dodala spisovatelka Hana Hindráková. „Moc mě potěšilo, kolik lidí si přišlo poslechnout Njorův příběh. Jedna věc je, když si přečtete knihu, ale když to potom slyšíte od Josepha samotného, je to ještě úplně něco jiného a daleko silnějšího.“

Dále se Njoro zúčastnil besedy pro studenty pražské Obchodní akademie na Krupkově náměstí a chystá se ještě na besedu do Domova pro seniory v Dřevčicích a do Fakultní základní školy v Praze na Lužinách.

Během svého krátkého pobytu se stihl podívat na Pražský hrad, do Chrámu Svatého Víta, na Petřín, Karlštejn, do Koněpruských jeskyní a na zámek v Mníšku pod Brdy. Z české kuchyně si velmi oblíbil katův šleh s bramboráky a svíčkovou. Fascinovaly ho tramvaje a kloubové autobusy, v nichž si pořídil nesčetně fotografií. Stejně tak viděl poprvé v životě předvařenou rýži v sáčcích. Jediné, co se mu v Čechách nelíbilo, bylo chladné jarní počasí.

Hana Hindráková

www.hindrakova.cz, www.darkysmyslenkou.cz