Jak zajistit bezpečnost dětí v autě? Vhodným usazením, pokrmy či doplňky

Cestování autem s malými i většími ratolestmi není v současnosti nic neobvyklého. Kromě krátkých cest k lékaři dnes děti běžně přepravujeme i na delší vzdálenosti, například na dovolenou k moři. V každé situaci přitom na naše potomky číhá řada nebezpečí. Právě ta největší vám popíšeme v následujícím článku.

 

Děti jsou vystavovány neustálému nebezpečí nehod a úrazů. Nejen ve známém domácím prostředí, ale i v autě stačí moment nepozornosti a problém je na světě. Přestože je prostor osobního automobilu uzavřenou oblastí na omezené rozloze, číhá zde na naše ratolesti řada nebezpečí, která si mnozí z nás často neuvědomují. Například náraz v rychlosti 30 km/h může být pro nepřipoutanou dospělou osobu fatální, nemluvě o přepravovaném dítěti.

 

Usazení v nevhodné sedačce

 

Jedním z požadavků dnešní doby je si za co nejméně peněž pořídit co nejvíce muziky. To v dané oblasti vede k nejrůznějším multifunkčním systémům, jež pomohou s přepravou vašeho potomka po co nejdelší dobu. Vždy je ale nutné sledovat, zda daná dětská sedačka odpovídá aktuálním potřebám a fyzickým proporcím přepravovaného dítěte. Vaše ratolest se musí cítit co nejkomfortněji a zároveň by měla být co nejlépe chráněna pro případ dopravní nehody. Přitom je třeba si uvědomit, že kolize nemusí přijít jen z čelního směru, ale také z boku či zezadu. Hlavičce je tak vhodné zajistit oporu i pro případ prudkého vychýlení do strany, přičemž je samozřejmé, že čím menší dítě je, tím je to obtížnější. „Nejmenší děti bývají usazeny v kolébkách umístěných proti směru jízdy buď bezpečnostními pásy, nebo speciálním upínáním IsoFix, pro něž již má většina moderních automobilů vestavěny závěsy v sedadlech,“ říká Lukáš Fiala z internetového obchodu s dětským zbožím Funbaby.cz. „S ohledem na bezpečnost dětí je vhodné držet je proti směru jízdy co nejdéle, tak je jim v případě nehody nejlépe,“ dodává Fiala s tím, že statistiky dopravních nehod potvrzují, že nejbezpečnějším a nejlépe chráněným sedadlem v osobním voze je místo vpravo vzadu.

 

Nebezpečné umístění dítěte

 

Kojenci je pochopitelně nejlépe v kolébce umístěné proti směru jízdy na pravém zadním sedadle, jež je statisticky a prokazatelně nejbezpečnějším místem v autě. Jakmile potomek roste, přirozeně se stěhuje do větších sedaček umístěných po směru jízdy a na sedadlo spolujezdce. Tomu v podstatě nic nebrání, proti obecnému povědomí navíc není třeba vypínat airbagy, jež mohou dítěti vážně ublížit pouze při instalaci sedačky proti směru jízdy. Jak známo, děti dospívají rychleji, než si uvědomujete, a záhy vám mohou sahat do řízení, přičemž spuštění varovného osvětlení je zřejmě ještě tím nejneškodnějším překvapením. Nemluvě o tom, že ve dveřích spolujezdce dětská pojistka není.

 

Pozor na konzumaci potravin

 

Je třeba si uvědomit, že zvláště pokud s dítětem řidič ve voze cestuje sám, zůstává z obecného pohledu stále především řidičem, který musí sledovat okolní provoz a plně se věnovat řízení vozidla. Konzumace potravin je oblíbeným prvkem k uklidnění dítka na palubě, nicméně druhy pokrmů je vhodné důsledně vybírat. Pokud se vám dítě začne na dálnici dusit, dostanete se do nebezpečného výběru mezi pokračováním v řízení vozidla a kříšením potomka. Ideálním pokrmem tak může být například nakrájené ovoce. Naopak nevhodné jsou piškoty, sušenky a další drobící se substance, jež mohou dítěti zaskočit, případně dospělou část posádky stresovat kvůli znečišťování vozu či dítěte samotného. Z podobného důvodu se za málo vhodné považují jogurty a mléčné výrobky zvyšující tvorbu hlenů, pro pití je ideální speciální uzavřená nádoba.

 

 

 

 

Proti stresu lze využít doplňky a hračky

 

I při cestování platí, že čím komfortněji se bude dítě ve voze cítit, tím bezpečnější a příjemnější bude cesta. V dnešní době již existuje spousta příjemných doplňků a hraček do auta. Zatímco před sluncem naše nejmenší ochrání připínatelné clonky na okna a před chladem pestrobarevná deka, před stiskem bezpečnostních pásů zase elegantní plyšový chránič v podobě oblíbeného zvířátka. Doporučit lze rovněž plyšáky a další hračky, jež v případě nehody posádku neohrozí. Nezapomeňte je však řádně uvázat. Pokud upadnou na zem, mohou zbytečně stresovat jak plačící dítě, tak řidiče. „S ohledem na délku cesty je třeba naplánovat co nejčetnější zastávky, které poslouží k protáhnutí těla dětí i dospělých. Mnozí z nás si neuvědomují, že na dálnici není často možné zastavit. Proto by si měl řidič dopředu prostudovat trasu a vyznačit odpočinková místa,“ vysvětluje Lukáš Fiala z eshopu Funbaby.cz. Vhodná je také příprava správné hudby či videa, jež nebudou protivné nikomu na palubě,“ doplňuje Fiala.

 

Neupoutané a ostré předměty představují riziko

 

Volně položené věci v prostoru pro cestující či v kufru mohou v případě nehody představovat obrovské nebezpečí nejen pro děti, ale i samotného řidiče. Vedle dítěte by tak neměla ležet žádná sportovní či nákupní taška s potravinami. Dítě by ve svém okolí nemělo mít rovněž žádné předměty s ostrými hranami, jistě také ocení, když mu dáte k dispozici plátěný pořadač na odložení lahve s nápojem, hraček a dalších drobností. Zcela specifická je jízda s dítětem i domácím mazlíčkem. Kočky či zajíčky je vhodné transportovat v uzavřených a upoutaných klíckách, větším zvířatům prospěje uložení v zavazadlovém prostoru, samozřejmě s ohledem na dispozice konkrétního automobilu.

 


O eshopu Funbaby.cz

Internetový obchod Funbaby.cz, který v tuzemsku nabízí široký sortiment kojeneckého a dětského zboží, funguje již od roku 2011. Spolu s ním byly zprovozněny dvě kamenné maloobchodní prodejny s názvem FunBaby, jejichž provozovatelem je firma Baby Direkt s.r.o. představující společnost s 20 letou tradicí v oboru velkoobchodu s dětským a kojeneckým sortimentem. Vizí společnosti je neustále obnovovat a obměňovat své zboží tak, abych nabízeli vždy čerstvý, svěží a moderní sortiment. Proto se výrobkové řady obměňují i několikrát v roce, a proto firma stále přichází s novými výrobky. Díky tomu nabízí, jako výhradní dovozce, bez prodlení aktuální novinky významných výrobců jako CAM, NEONATO, ZOPA, SMART TRIKE, PLAYGRO,JOLLY aj.

 

Kontakt

Lenka Rudišová
PR & Media Manager

LESENSKY.CZ s.r.o.
mobil.: +420 777 399 005
e-mail: rudisova@lesensky.cz
Navrátilova 224/1, 616 00 Brno
www.lesensky.cz