Jak vyndat klíště aneb teď začíná hra o čas

Autor: redakce | Prevence a léčba |

Při pohledu na vysokou trávu si většina z nás pomyslí, že je to ráj klíšťat. Tyto nezvané návštěvníky na našem těle nacházíme často i po procházce lesem, kde se to jimi jen hemží. Čím je pro nás klíště nebezpečné a jak se ho zbavit, aby bylo co nejmenší hrozbou?

 

Klíšťata jsou během letních měsíců velkým tématem, jejich výskyt ale není podmíněný pouze tímto obdobím. Tito parazité útočí od března až do října a naprostou jistotu, že se na nás klíště nepřisaje, máme teprve s příchodem mrazů.

Jaké nemoci klíště přenáší?

Ve chvíli, kdy na sobě najdete klíště, začíná doslova boj o čas. Je potřeba ho z těla co nejdříve dostat, aby se snížilo riziko nakažení některým z onemocnění, která klíště přenáší. Nejčastěji se mluví o klíšťové encefalitidělymeské borelióze, nejsou to ale jediná onemocnění, se kterými se můžeme potýkat. Patří mezi ně také:

  • tularémie,
  • ehrlichióza,
  • babezióza,
  • bartonelóza.

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida se obvykle projevuje až po 7-14 dnech po přisátí klíštěte. Toto onemocnění má dvě fáze. První fázi si může člověk snadno splést s lehkým virovým onemocněním, které brzy odezní. Po týdnu přichází druhá fáze, která se projevuje vysokými horečkami a poruchami nervového systému.

Lymeská borelióza

V případě lymeské boreliózy se v první řadě objeví kožní zánět v místě přisátí klíštěte v podobě červené skvrny se světlým středem o průměru 3-5 cm. Doprovázet ji může zvýšená teplota s bolestí svalů a hlavy. Často se objeví i zánět svalů a kloubů a zvětšené lymfatické uzliny. Příznaky tohoto onemocnění se mohou projevit v některých případech až po více než měsíci.

Test infikace klíštěte

Jelikož v první chvíli po vytažení klíštěte většinou nejsme schopni rozeznat, zda bylo infikované, či ne, je vhodné se o tom ujistit pomocí jeho vyšetření. Jednou možností jsou specializované laborky, kam můžete klíště přinést a odborníci během pár dní zjistí, zda je třeba se bát infikace. Po vytažení klíště schovejte do uzavíratelného sáčku nebo vyčištěné nádobky a uchovejte ho v lednici. Takto vydrží přibližně dva dny.

Druhou možností je domácí test na zjištění boreliózy, díky kterému doma během pár minut zjistíte, zda bylo klíště infikované tímto onemocnění, nebo ne.

Jak vyndat klíště?

Rad a způsobů, jak vyndat klíště z těla, je na internetu nespočet. Ne vždy ale narazíte na bezpečný způsob. Proto se zaměříme na jeden postup, který nenese velká rizika.

  • Základním pravidlem při vyndávání klíštěte jsou důkladně umyté ruce. Pokud se na nich objevují nějaké oděrky či jiné rány, použijte pro jistotu i gumové rukavice.
  • Připravte si pinzetu, kterou dále na nic dalšího nepoužijete. Vystačíte si s kosmetickou, pořídit se dá ale i speciální pinzeta určena přímo pro vyndání klíšťat.
  • Ještě zakousnuté klíště pokapejte dezinfekcí a můžete jít na věc.
  • Klíště uchopte pinzetou a opatrně s ním kývejte z jedná strany na druhou. Parazit se po pár minutách pustí a vy ho snadno vyndáte. Pokud by došlo k jeho přetržení, vyhledejte co nejdříve lékařskou pomoc. V případě, že pod kůží zůstanou pouze jeho kusadla, není se čeho obávat. Nákaza z nich již nehrozí a tělo je časem samo vyloučí, podobně jako třísku.
  • Po vytažená místo znovu důkladně vydezinfikujte.
  • Následující dva až tři týdny místo pravidelně kontrolujte, zda se neobjeví příznaky nákazy.

Jak nepostupovat

Nakonec máme pár rad, jak při vyndání klíštěte určitě nepostupovat.

  • Přisáté klíště nikdy nepotírejte různými mastmi nebo oleji. V takovém případě se klíště začne dusit a může vyzvrátit obsah svých střev do rány. Tím se zvyšuje riziko nákazy některou z nemocí.
  • Klíště nevyndávejte technikou vytočení proti směru (ani po směru) hodinových ručiček. Dříve to bylo zvykem, v tomto případě je ale vysoké riziko přetržení klíštěte během vyndávání.
  • Klíště se během vyndávání nesnažte rozmáčknou rukou ani pinzetou, i v tomto případě by došlo k vyloučení vnitřností do rány.