Jak úspěšně zvládnout jarní únavu?

Autor: redakce | Doporučené články | 23. 3. 2023

Příroda za okny se probouzí, ale vy byste nejraději prospali celý den? Nastartovali jste po novém roce na plný výkon, ale nyní vám dochází baterky? Je to jednoduché, přišla na vás jarní únava. Méně pohybu v zimě, více stresu a málo sluníčka přispívá k únavě těla a oslabení imunity. Naštěstí pro vás máme několik tipů, jak si s jarní únavou poradit.

Kde se bere?

Jarní únava se projevuje celkovou únava a vyčerpaností, které mohou mít negativní vliv na váš každodenní život. Příčiny jarní únavy jsou různé. Jednou z nich může být častá změna počasí. Pokud k tomu přičtete nadměrný stres, zrychlené životní tempo, nedostatek odpočinku – jak mentálního, tak fyzického, nevyváženou stravu nebo nedostatek pohybu, znáte viníka. 

Dejte si pozor. Jarní únavu není radno podceňovat. Tělo je celkově oslabené a tím pádem náchylnější na různá onemocnění. 

Trpíte jarní únavou? 

Pokud se vám v poslední době zdá, že máte méně energie a cítíte se unavení i po dostatečně dlouhém spánku, pravděpodobně jde o jarní únavu. Přidruženými příznaky jsou snížená koncentrace, větší podrážděnost, bolestivé klouby nebo častější bolesti hlavy.

Jak bojovat proti jarní únavě

Spěte 

Zkuste dodržovat pravidelný spánkový režim a spát dostatečně dlouho. Regenerace je pro vyčerpaný organismus zásadní. 

Podpořte imunitní systém 

V zimních měsících tělo trpí hlavně nedostatkem vitaminu D. Pravidelně dodávejte organismu vše co potřebuje, ať už přirozenou stravou nebo pomocí doplňků, odvděčí se vám. Hlídejte si dostatek vitamínů (především spektrum B, C a D) a minerálů (hořčík a železo) a uvidíte, že únava bude brzy minulostí. 

Hlídejte si jídelníček

S jarem přichází větší výběr čerstvých potravin. Hlídejte si, ať je váš jídelníček pestrý a vyvážený. Jezte dostatek ovoce a zeleniny, přidejte pár luštěnin a pijte hodně vody. Lehkou a výživnou stravou tělu ulehčíte práci a spotřebu energie na trávení. Mezi potraviny, které podpoří energii v těle patří třeba oříšky, ovesné vločky s vlákninou, banány, brokolice nebo fermentované výrobky. Zkusit můžete i jarní detox nebo krátký půst, pokud je na něj vaše tělo zvyklé. 

Vyražte na čerstvý vzduch 

Oblékněte bundu a vyražte ven. Je prokázané, že pobyt v přírodě člověku dobije baterky. Místo nočního bdění jděte brzy spát a ráno vstaňte dřív, celý den pak bude mít úplně jinou energii. 

Nastartujte tělo pohybem 

Je to paradox, ale proti únavě se velmi účinně bojuje fyzickým výkonem. Pravidelné cvičení totiž zlepšuje celkovou kondici těla. Zapojte do denního režimu procházky, jógu nebo návštěvu fitcentra či plaveckého bazénu. Možností je spousta. 

Odpočívejte i duševně

Stejně jako jste do svého režimu zapojili pravidelný pohyb, zapojte i duševní hygienu a odpočinek. Ulevte mysli od stresu a starostí. Věnujte se koníčkům, na chvíli odložte mobil a jen v klidu ležte a odpočívejte. Zkusit můžete také meditaci. 

Dlouhodobou únavu neberte na lehkou váhu. Může být signálem, že tělu něco nevyhovuje nebo schází. Pokud jste unaveni dlouhodobě, nechte si preventivně udělat krevní rozbor u svého lékaře.