Jak udržet pleť zdravou a krásnou během zimy?

Péče o pleť je zásadní ve všech ročních období, v zimě je ale potřeba se jí věnovat trochu jinak. Víte ale jak? Obvyklým problémem totiž bývá, že lidé své pleti, často v dobré vůli, spíše škodí, než pomáhají. Proto vám prozradíme, jak o pleť v zimě pečovat a čemu se naopak vyvarovat, aby vás netrápila popraskaná a šupinatá pokožka.

A co je vlastně v zimních měsících pro pleť takovým rizikem? Není to jen chladné počasí a mráz. Problémem je časté přecházení mezi vytopenou místností a promrzlou ulicí, ale i vytopené místnosti samotné. V takovém prostředí je minimální vlhkost vzduchu a pokožka se díky tomuto extrémně vysušuje. A s tím je potřeba pracovat.

Jaká je pravda o hydratačním krému?

Asi každý z nás někdy alespoň zaslechl, že hydratační krém a zima spolu nejdou do hromady. Traduje se, že po namazání takovým krémem venku zamrzne voda v kůži, což následně způsobí její popraskání. Jak je to ale doopravdy, můžete hydratační krémy v zimě používat?

Ano, můžete, a dokonce byste měli. Vysušená pleť v důsledku zimy a suchého vzduch vyžaduje hydrataci, kterou jí musíte dopřát. Stačí myslet na jedno pravidlo – kapka vody musí být uvnitř tukové látky. Hydratační krém, který zvolíte na zimu, by měl obsahovat vyšší podíl tukových látek, mezi které patří například cholesterol, rostlinné oleje nebo například ceramidy.

Krémů byste doma měli mít více

Kromě důkladné hydratace potřebuje pleť v zimě i pořádnou dávku výživy. Nejlepší volbou jsou krémy s obsahem vitaminu A a E nebo ovocných kyselin. Často se zapomíná také na UV filtr, který je důležitý nejen v létě. Jedním z faktorů, které dávají pokožce v zimě zabrat, je i zvýšená koncentrace smogu ve městech. I proto jsou důležité antioxidanty, které představují právě vitaminy A, E a C.

Nezapomínejte na pitný režim

Toto doporučení slýcháme nejčastěji v létě, kdy je venku tropické teplo. Možná ještě důležitější je ale v zimě. Chladné počasí tolik nevyvolává pocit žízně a často tak na doplňování tekutin zapomínáme. Jestli ale něco způsobuje vysoušení pokožky, je to právě dehydratace v důsledku nedostatečného pitného režimu.

Myslete na to, že i bez pocitu žízně musíte vypít dostatek vody nebo čaje. Pozor si dávejte v případě kávy, která místo hydratování vysušuje, a tak je potřeba po ní o to více pít. A to stejné platí i v případě oblíbeného svařáku nebo grogu, který si v zimním období rádi dopřejeme, protože alkohol působí totožně jako káva.

Důležitá je i péče o rty

Popraskané rty, které často i pálí, zažil v zimě asi každý z nás. Stačí jim ale zajistit dostatek péče a můžou zůstat stejně krásné jako v létě. Mějte na paměti, že kůže na rtech je velmi tenká, a navíc neobsahuje mazové žlázy. Bez vás si tak se zimou neporadí. Dopřejte jim proto pořádnou vrstvu ochranného balzámu nebo vazelíny několikrát denně.

Popraskané rty z mrazu neberte jako samozřejmost, protože ani jejich regenerace není jistá. Pokud jejich poškození zasáhne i do kontur, může se stát, že jemné vrásky kolem nich na pokožce zůstanou.

Pravidelné čištění pleti je vždy základ

Ať už je venku dvacet stupňů nebo zrovna na nule, základní péčí o pleť je její pravidelné a důsledné čištění. Nejenže pokožku zbavíte všech nečistot, které se do ní neustále dostávají, ale zároveň zvýšíte účinnost produktů, které na ni aplikujete.

Rozdíl mezi čištěním pleti v zimě a během dalších období spočívá ve výběru čistících přípravků. V chladném období se vyvarujte těm, které obsahují alkohol. Ten totiž pokožku vysušuje. Sáhněte raději po čistícím mléku nebo čistící vodě na olejové bázi.