Jak se správně stravovat a udržet si vitamíny v zimě?

Aktuálně | 3. 1. 2024

Zima přináší nejen krásné zasněžené kopce, ale také výzvy pro naše zdraví. Správné stravování hraje klíčovou roli v udržení zdravé hladiny vitamínů a živin v našem těle během chladných měsíců. V tomto článku se podíváme na tipy, jak se správně stravovat a zabezpečit potřebné vitamíny v zimě. Odhalíme, jaké potraviny jsou bohaté na důležité živiny a jak můžeme naše tělo posílit v boji proti zimním virózám.

Strava a imunita jdou ruku v ruce

Je samozřejmé, že zdravá strava je základem pro udržení hladiny vitamínů a živin v těle. Zásoba vitamínů a minerálů chrání před zimními nemocemi a podporuje imunitu. Pestrou a vyváženou stravou doplněnou o vhodné doplňky stravy můžete posílit své tělo a udržet si vitamíny v zimě na prospěšné úrovni. 

Dbejte na dostatečný příjem tekutin

Ani v chladných měsících byste neměli zapomínat na dostatečný přísun tekutin. Horké čaje, bylinné nápoje a voda pomáhají udržet tělo hydratované, podporují funkci buněk a čištění těla.

Omezte konzumaci zpracovaných potravin

Snažte se omezit příjem příliš zpracovaných potravin, které mohou být chudé na živiny. Víme, že v zimě je přísun čerstvého ovoce a zeleniny těžší, ale i tak by se měli ve stravě objevovat co nejčastěji. Dávejte přednost celostním potravinám a čerstvým surovinám.

Využijte koření a bylinky

Koření a bylinky nejen dodávají chuť jídlu, ale také mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Například kurkuma má protizánětlivé účinky a česnek má antibakteriální vlastnosti. Šalvěj a kopřiva zase pomáhá v boji se zánětem a nachlazením. 

Vitamín C – proti nachlazení a podporu imunity

Vitamín C je jedním z klíčových spojenců v boji proti nachlazení. Citrusové plody, brokolice, kiwi a červená paprika jsou jen některé z potravin, které jsou hojné na tento vitamín. Doplňte si svůj talíř pestrou paletou barev a získejte denní dávku vitamínu C.

Vitamín D – pro posílení imunitního systému a zdravé kosti

S nedostatečným slunečním svitem v zimě může tělo trpět nedostatkem vitamínu D. Tento vitamín je základem pro silnou imunitu a zdravé kosti. Ryby, jako je losos a sleď, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu D. Pokud nemáte rádi ryby, můžete vitamín D najít v rostlinných zdrojích jako jsou houby nebo mande a mléčných výrobcích. Dopřejte si také procházky na slunci, abyste podpořili tvorbu vitamínu D v těle.

Vitamín A – pro zdravou pokožku a zrak

Vitamín A přispívá ke zdraví pokožky a podpoře dobrého zraku. Sladké brambory, mrkev, špenát a dýně jsou bohatým zdrojem vitamínu A. Zahrňte tyto potraviny do své stravy a podpořte tak vitalitu vaší pokožky. 

Zinek – pro boj proti nachlazení

Zinek je minerál, který vedle vitamínu D, hraje prim v podpoře imunitního systému. Ořechy, semínka, červené maso a luštěniny jsou výborným zdrojem zinku. Jeho dostatečná zásoba je důležitá při prevenci nachlazení v zimě.

Omega-3 mastné kyseliny – pro zdravé srdce a mozek

Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na zdraví srdce a mozkovou funkci. Ryby, jako je losos, sleď a tuňák, jsou bohatým zdrojem těchto důležitých kyselin. Pokud nejste fanouškem ryb, můžete zvážit užívání rybího oleje nebo tobolek se zdroji mastných kyselin určených pro vegany, které nemají nepříjemnou rybí chuť.