Jak poznat a léčit zánět slepého střeva

Autor: redakce | Prevence a léčba | 21. 2. 2022

Bolest břicha v okolí pupku můžeme cítit z mnoha důvodů a nemusí se jednat o nic závažného. Jedním z vysvětlení ale může být zánět slepého střeva, který je třeba co nejrychleji řešit. Jak ho poznáte?

Zánět slepého střeva

Zánět slepého střeva se odborně nazývá apendicitida a postihuje nejčastěji děti a mladistvé, potkat ale může každého z nás. Ve skutečnosti se nejedná o zánět celého slepého střeva, ale jeho koncové části, které říkáme apendix. V tomto červovitém výběžku se zánět vytvoří a začnou nás trápit bolesti.

Příznaky zánětu apendixu

Zánět slepého střeva dělíme na akutní, který se vyznačuje rychlým rozvojem příznaků v období několika dní, a chronický, pro který jsou typické dlouhodobé bolesti břicha spolu s únavou. Běžným projevem zánětu apendixu u většiny postižených jsou náhlé bolesti břicha v oblasti pupku, které se následně přemísťují do pravé části podbřišku, kde se apendix nachází. Břicho je velmi citlivé na dotek a bolí ve vzpřímené poloze, což způsobuje nutnost choulit se do různých poloh. Přidat se může také malátnost a zvýšené teploty spojené se zánětem.

Mezi nejčastější příznaky spojené s tímto nepříjemným onemocněním patří:

  • bolest v oblasti pupku a na pravé straně podbřišku,
  • zvýšená teplota,
  • malátnost,
  • zrychlený tep,
  • nechutenství,
  • zvracení,
  • průjem,
  • zácpa.

Příčiny onemocnění

Přesné příčiny vzniku tohoto onemocnění nejsou zcela objasněné. Pravděpodobně ve většině případů ale zánět slepého střeva souvisí se stravovacími návyky. Zánět samotný je způsobem ucpáním slepého střeva, jehož příčinou může být kus stolice, cizí předmět či parazit. Pokud naše strava obsahuje málo vlákniny, postupuje potrava trávicím traktem pomalu, což může způsobovat ucpávání a rozvoj zánětu apendixu.

Pokud se tedy chcete alespoň pokusit zánětu slepého třeba předcházet, dbejte na dostatek vápníku ve vašem jídelníčku. Pokud ho nedokážete přijmout dostatek z potravy, můžete pro lepší trávení využít některé doplňky stravy, které ho obsahují.

Jak se zánět slepého střeva léčí?

Zánět slepého střeva je onemocnění, které není možné léčit svépomocí doma. Proto, pokud máte na zánět podezření, vždy navštivte lékaře. Ten oblast břicha zkontroluje pohmatem a poslechem střevních pohybů. Následně může přejít k laboratornímu vyšetření či kontrole ultrazvukem.

Pokud se zánět slepého střeva potvrdí, chirurg zvolí vhodnou léčbu, kterou je buď tzv. metoda ledování, nebo odstranění apendixu operativně. Právě k operativnímu vyjmutí dochází v drtivé většině případů.