Jak efektivně proti modřinám, bolesti a zánětům

Úrazy k životu neodmyslitelně patří a každý z nás už má s nějakou modřinou, výronem či dokonce zlomeninou osobní zkušenost. K úrazu lze přijít takřka kdekoli – v práci, při sportu nebo při dopravní nehodě. Vznik a průběh úrazu je u člověka velmi negativně ovlivněn únavou, přepracováním, požitím léků, alkoholu nebo vyčerpáním.

Při různých nárazech či úderech dochází k poranění kůže, svalů, kloubů i kostí. „Ke zhmoždění dojde primárně v kůži a podkožní tkáni, při silnějším inzultu je následně poraněn sval,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy. V případě poranění kloubů se může jednat o podvrtnutí, natažení či vykloubení, kdy se poškozují vaziva poutající k sobě hlavici kosti a kloubní jamku. Kost může být následkem úrazu zhmožděná – nalomená nebo zlomená. Jedná-li se o zlomeninu bez porušení kůže, hovoříme o zavřené zlomenině, otevřená zlomenina je spojená s ránou.

Společným projevem těchto úrazů jsou bolesti, otoky, špatná pohyblivost a modřiny (podkožní krevní výrony), k nimž dochází poškozením jemných cév při poranění kůže (nárazem, úderem). Modřina je vlastně reakcí organismu na takové zranění, při němž krev uniká z poraněných cév do tkání. Postupem času mění modřina svůj vzhled. Červené zabarvení přechází během pár dnů v modré nebo fialové, ke konci pak v zelené a žlutohnědé. Pohmožděná oblast se obvykle zahojí do dvou až tří týdnů. Platí, že čím je člověk starší, tím jsou jeho cévy křehčí. Proto se modřiny snáze tvoří u starších osob než u mladších. U seniorů už i nepatrný tlak na některou část těla může způsobit modřinu, modřiny se u starších osob mohou objevit dokonce i bez předchozího poranění.

S ošetřením je dobré začít co nejdříve. U úrazů pohybového aparátu, jako jsou zhmoždění či podvrtnutí, jsou důležité následující kroky – znehybnit postiženou končetinu a chladit otok. Při ošetření i v následujícím období je dále potřeba zajistit dostatečné tlumení bolesti. „K ošetření po tupém poranění lze použit vedle imobilizace a studených obkladů i lokálně aplikovaná léčiva. Vhodné jsou krémy a gely s analgetickým účinkem. Nejenže se snadno aplikují lehkým vtíráním přímo na postižené místo a jeho okolí, ale tím, že působí především lokálně, jsou šetrnější než celková analgetika,“ říká MUDr. Lazák.

K dostání je například přípravek Ibalgin® Duo Effect, který obsahuje dvě léčivé látky, jež podporují proces hojení. Ibuprofen kromě tlumení bolesti působí i protizánětlivě a heparinoid S snižuje srážlivost krve v místě pohmoždění při úrazu, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, urychluje vstřebávání krevního výronu a snižuje tvorbu otoku. Ibalgin® Duo Effect je proto vhodný k léčbě poúrazových stavů a následků úrazů, jako jsou zhmoždění, podvrtnutí kloubu, otoky, podlitiny či poranění měkkých částí kloubů.

 

Ibalgin® Duo Effect je lék k vnějšímu užití. Pozorně čtěte příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

 

Ibalgin® Duo Effect – orientační cena v lékárně: 50g balení 145 Kč, 100 g balení 190 Kč

 

SACS.GIBUZ.16.02.0131

KONTAKT:

Kateřina Jíchová

email: katerina.jichova@allmedia4u.cz
M: +420 603 280 300

 

 

Pro bližší informace, prosím, kontaktujte společnost Zentiva, k. s.

Korespondenční adresa: Budova Argo, Evropská 846/176a, 160 00 Praha 6, Česká republika.

Sídlo společnosti: U Kabelovny 130, 102 37 Praha 10, Dolní Měcholupy, Česká republika.

Tel.: (+420) 233 086 111, fax: (+420) 233 086 222, e-mail: zentiva@zentiva.cz, www.zentiva.cz.