Italské ministerstvo zdravotnictví varuje před vlnou veder

Řím 31. července (ČTK) – Italské ministerstvo zdravotnictví varuje, že letní vlna veder, jež způsobila sucho po celé zemi, v následujících dnech nabere na intenzitě. Na úterý a středu vyhlásilo ministerstvo nejvyšší třetí stupeň varování před extrémně vysokými teplotami v 16 městech, informovala dnes agentura ANSA. Očekává se, že místy teplota překoná 40 stupňů Celsia.

V úterý platí varování pro města Řím, dále Frosinone na jih od metropole, Pescaru ve středu jaderského pobřeží a vnitrozemské Campobasso v regionu Molise.

Ve středu platí pohotovost pro severoitalská města Bologna, Bolzano, Brescia a Milán, pro toskánskou Florencii, dále města Latina, Rieti a Viterbo v blízkosti Říma, pro metropoli vnitrozemského regionu Umbrie Perugiu, Neapol, jihoitalské letovisko Bari a sardinský přístav Cagliari.

Florentské úřady varují, že teploty na slunci mohou v úterý vystoupat až na 47 stupňů Celsia, ve stínu pak na 40 stupňů Celsia. Varují, že nejvíce budou zdravotnímu riziku vystaveny starší osoby, děti a kardiaci. Tyto tři skupiny zrazuje od pobytu venku.

lsk šeb