Intenzivní neurorehabilitace v Sanatoriích Klimkovice zlepšila stav většiny dětí

Dřív jejich rehabilitace za desítky tisíc korun museli platit rodiče. Intenzivní neurorehabilitace se od běžné lázeňské léčby liší hlavně zásadním rozšířením individuálního cvičení s fyzioterapeutem a četností pobytů. „Terapie opravdu má smysl. Vyhodnocení, které jsme provedli, potvrdilo i statisticky to, co celou dobu víme a co i dokázala pilotní studie, že intenzivní neurorehabilitace, a ještě opakující se dvakrát za rok, zvyšuje efekt terapie,“ řekla vedoucí fyzioterapie Romana Holáňová. Týká se to podle ní pohybových dovedností, kognitivních funkcí i celkového vývoje.

 

Na hrazený program nastoupilo první dítě v květnu 2020. „První rok fungování nového kódu byl ovlivněn nejprve lhůtami schvalování v jednotlivých pojišťovnách a následně epidemií covidu, kvůli které musely být lázně dokonce na čas uzavřeny,“ řekl ředitel Sanatorií Klimkovice Jozef Dejčík. Do vyhodnocení se nakonec dostalo 32 dětí, které v roce 2021 absolvovaly celou terapii. „Dosahují poměrně významných pokroků,“ řekl Dejčík.

 

Primář sanatorií Tomáš Bauko řekl, že účelem rehabilitace je, aby se vývoj dítěte s poškozeným centrálním nervovým systémem co nejvíce přiblížil vývoji zdravého dítěte. „Rehabilitace v intenzivní formě nese, jak jsme zjistili, ty nejlepší výsledky. Do té doby ty děti samozřejmě rehabilitovaly v jakémsi standardním programu, který ale nebyl tak intenzivní a nebyl tak častý,“ řekl Bauko.

 

Bez rehabilitace se podle něj dítě nevyvíjí pozitivním směrem. „My se snažíme, abychom jeho výsledný handicap co nejvíc snížili, abychom přiblížili dítě co nejnormálnějšímu životu, abychom ho vrátili do běžného života. Čili všechny rehabilitace směřují k praktickým věcem – aby dítě chodilo, aby bylo schopno absolvovat školní docházku, aby bylo potom zaměstnatelné, aby se mohlo uplatnit v běžném životě, aby vedlo v zásadě co nejnormálnější život,“ řekl primář.

 

Martina Potoková řekla, že jejímu třináctiletému synovi se díky intenzivní rehabilitaci zpevňují svaly a s každým pobytem se mu zlepšuje zdraví. „Máme cíl, že bychom chtěli, aby chodil. Předtím jsme si všechno hradili sami, peníze se těžko sháněly. Teď vidíme lepší naději v tom, že budeme chodit pravidelně dvakrát v roce a mohl by mít posun, že by mohl chodit alespoň s dopomocí,“ řekla Potoková. Finanční zátěž podle ní dříve byla veliká.

 

Kateřina Mikešová řekla, že na placené programy pro dceru dříve museli shánět peníze přes nadace. „Je to určitě lepší, usnadní nám to čas a peníze můžeme využít na nějaké pomůcky. Pomohlo nám to, Kačka se zlepšuje každým cvičením, každým pobytem zpevňuje tělo a piluje chůzi, samozřejmě s oporou,“ řekla Mikešová.