Indická Bombaj dohnala v počtu případů koronaviru čínský Wu-chan

Bombaj 11. června (ČTK) – Indické finanční centrum Bombaj zaznamenalo 51.000 případů koronaviru, čímž dohnalo čínský Wu-chan, kde se virus objevil poprvé a nakazilo se jím přibližně 50.000 lidí, píše server BBC. V celé Indii se virus prokázal u více než 276.000 lidí, čímž se tato druhá nejlidnatější země na světě s více než miliardou obyvatel dostává na páté místo na celosvětovém žebříčku. Nemocnice ve velkých indických městech se potýkají s náporem pacientů s covidem-19.

Stát Maháráštra v západní části Indie, jehož správním centrem je právě město Bombaj, eviduje již 90.000 případů infekce. Případů koronaviru také rychle přibývá v indickém hlavním městě Dillí, podle agentury Reuters se zde nakazilo již téměř 33.000 lidí. Indické úřady přitom tento týden varovaly, že podle prognóz by jen v hlavním městě do konce července mohlo být až půl milionu případů.

Nemocnice ve velkým městech se potýkají s nedostatkem kapacity a objevují se tvrzení, že pacienty s příznaky podobnými koronaviru odmítají, informuje BBC. Kromě nejhůře zasažené Bombaje tomuto problému čelí Dillí. Podle agentury AP je již polovina z jeho kapacity 8200 lůžek pro pacienty s covidem-19 naplněná a pokud by se potvrdily neblahé předpovědi o půl milionu nakažených, nemusela by místa v nemocnicích brzy stačit. Soukromé kliniky v Dillí hlásí stoprocentní využití ventilátorů i lůžek.

Přestože je koronavirus v Indii na vzestupu a denně se nově prokáže u téměř 10.000 lidí, vláda nedávno rozhodla o uvolnění omezení pohybu. V pondělí se tak znovu otevřela obchodní centra, chrámy, svatyně a kanceláře. Dříve se mohly otevřít také obchody, trhy a začala fungovat hromadná doprava.

Uvolnění opatření možná ale byla jediná cesta, protože protikoronavirová omezení se začala příliš podepisovat na hospodářství země. Podle BBC již miliony Indů přišly o práci a možnost obživy, podniky zavírají a zástupy pracovních migrantů závislých na denním příjmu kvůli obavám z hladu opustily města. Tito lidé se často na cestu vydali po svých, protože v době omezení pohybu v Indii nefungovala hromadná doprava. Mnoho z nich zemřelo hladem nebo vyčerpáním.

Přes vysoký počet infikovaných má Indie zatím relativně málo úmrtí spojených s covidem-19. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse v zemi k dnešku zemřelo 7745 pacientů s koronavirem.

agl mka