Independent: Je lektin nový lepek? Aneb nepropadejme dietní módě

Londýn 7. srpna (ČTK/The Independent) – Lepek, mléčné produkty, tuky. Je těžké držet krok s tím, co je právě podle zásad zdravé výživy jejím nejnovějším nepřítelem. Nyní na tento seznam přibyla bílkovina lektin, jíž je třeba se vyvarovat, napsal britský list The Independent.

Od loňského léta neustále narůstá počet vyhledávání termínu „lektin“ na Googlu úměrně tomu, jak se množí online články a příspěvky o tom, kterak lektin způsobuje nárůst hmotnosti a zánětlivé poškození střev.

Lektiny, které jsou velkou skupinou proteinů, obsahuje celá řada potravin včetně obilovin, fazolí a zeleniny, ořechů, lilků, rajčat, brambor, paprik, mléčných produktů a vajec. Takže nezbývá příliš mnoho toho, co je „povoleno“ jíst.

Megan Rossiová, mluvčí Britské dietetické asociace, pro list The Independent uvedla, že vysoký příjem lektinu by mohl lidskému organismu uškodit – ale sníst škodlivé množství lektinu je dost těžké. Pokud je jídlo správně připraveno, lektiny pro většinu lidí nepředstavují vůbec žádný problém, dodala.

Snížení obsahu lektinů v jídle se doporučuje osobám, které mají problémy s trávením. Ale v takovém případě jde o proces, který by měl být spuštěn výhradně s pomocí školeného zdravotního odborníka, jako je lékař nebo dietolog.

Diskuse kolem lektinu se velmi podobá jinému módnímu tvrzení z nedávné doby o tom, jak špatný je lepek. A to přesto, že nedávná studie prokázala, že pro osoby, které k tomu nemají závažný zdravotní důvod, je omezování pšeničných proteinů škodlivé. Navíc podobné diskuse pomíjejí skutečnost, že jen velmi málo potravin je „perfektních“, dodala Rossiová.

„Omezovat ve stravě skupiny potravin, jako jsou například mléčné produkty, aniž by to doporučil odborník na stravu nebo lékař, značně zvyšuje riziko nutričních deficitů,“ varovala.

„Zdravotní přínos lektiny obsahujících potravin, které jsou plné vlákniny a antioxidantů, u valné většiny lidí zdaleka převyšuje negativní následky stopového množství lektinu, který je v nich obsažený.“ Navíc mají potenciálně protizánětlivé a protirakovinné účinky, dodala Rossiová. „Vzhledem k tomu je vyloučení všech lektinů z potravy nejen téměř nemožné, ale navíc zdravotně nijak přínosné.“

Pokud člověk hledá ideální stravu, měl by se inspirovat Středozemím, radí Rossiová. „Středozemní strava je bohatá na čerstvou zeleninu, ovoce, celozrnné potraviny, ořechy, semínka a extra panenský olivový olej. A všeobecně je pokládaná za ‚zlatý stravovací standard‘.“

dk hej