Hygienu v aquaparcích kromě dezinfekce vody podporují i vhodně zvolené materiály

Břeclav, 7. dubna 2016

S rostoucí návštěvností aquaparků a wellness center se zvyšují i jejich hygienické nároky. Vybavení veřejných bazénů či vířivek tak musí splňovat požadavky na snadnou údržbu a nejvyšší kvalitu. Kromě dezinfekce a filtrace vody jsou důležité i materiály, z nichž je vybavení bazénů vyrobeno.

Průzračné vody lze docílit chemicky i mechanicky

Jako návštěvník hned na první pohled poznáte, nakolik je v aquaparku dodržována hygiena, a to podle čistoty vody. Aby provozovatelé bazénů a wellness předešli tvorbě řas a zakalení vody, je nutné ji dezinfikovat. Nejčastěji používají chlórové přípravky, které kromě řas a bakterií ničí také viditelné nečistoty. Výhodou je, že jsou účinné a cenově dostupné. Ve vířivkách je nutné udržovat poměrně vysokou koncentraci chlóru, která však může některé návštěvníky dráždit. Existují ovšem i jiné varianty dezinfikování bazénů.

Dobře fungují například přípravky na bázi aktivního kyslíku. Takto ošetřená voda nedráždí sliznice, oči ani pokožku. Pro dezinfekci bazénů však samotné přípravky s kyslíkem nestačí, je potřeba je doplnit dalšími látkami s aktivní složkou zvanou polyhexamethylenbiguanid. Zajímavou možností je dezinfekce přípravky s bromem, která je rozšířena zejména v Severní Americe. Brom dobře účinkuje v teplé vodě, proto se hodí především do vířivek. Alternativou k chemickému čištění je dezinfekce UV zářením, jenž nemá žádný vliv na chuť, vůni ani složení vody. K docílení opravdu čisté vody i bazénu je též nutné mít kvalitní filtrační zařízení, které každých 24 hodin vodu alespoň jednou přečerpá.

Základem je vhodně zvolený materiál pro agresivní prostředí bazénů

Stejně jako je důležitá dezinfekce a filtrace vody, jsou důležité i materiály, ze kterých jsou bazény a jejich vybavení vyrobené. Zatímco keramické bazény jsou používanější pro vnitřní bazény, ty nerezové lze využít pro venkovní i vnitřní aquaparky. Nerezová ocel je také ideálním materiálem pro výrobu podlahových roštů a žlabů, které odvádějí vodu a udržují bezpečný a hygienicky čistý povrch. Nerez je však potřeba udržovat. „Při projektování aquaparků a jiných podobných prostor je třeba pamatovat na to, že na nerez zde působí mnoho chemických prvků, jako je chlór, sůl, síra, nebo případně i změny pH. Je proto nutné používat speciální druhy oceli, které jsou určeny pro toto agresivní prostředí," upozorňuje Radka Prokopová, výkonná ředitelka společnosti Alcaplast, která vyrábí žlaby a rošty pro české i zahraniční wellness centra a aquaparky.

Na základě rozboru chemického složení vody lze vybrat správný typ nerezové oceli. Materiál a konstrukce musejí žlabům zajistit vysokou pevnost a odolnost vůči korozi,“ vysvětluje Prokopová. Aby žlaby i rošty sloužily co nejlépe a co nejdelší dobu, musejí být kromě pasivace ošetřeny i takzvaným elektrochemickým přeleštěním, které omezuje ulpívání nečistot uvnitř žlabu i na roštech a zvyšuje odolnost proti korozi. Ocel je po ošetření odolnější proti deformaci, řasám a bakteriím, bazénové chemii i UV záření.

 

Hygienu v bazénech mohou podpořit i návštěvníci

Hygiena v bazénech a vířivkách nezáleží jen na provozovatelích, ale rovněž na chování návštěvníků. Základním pravidlem je osprchování se před vstupem do bazénu. Zamezíte tak znečištění vody potem, opalovacími přípravky či další kosmetikou. V opačném případě mohou organické látky reagovat s chlórem, což vede ke vzniku sloučenin, jež vodu znečišťují.

Existují i další pravidla, která zpříjemní pobyt v bazénu i vířivce všem návštěvníkům. Například je vhodné mít vlasy stažené gumičkou, případně použít koupací čepici. Abychom předešli problémům s infekcí na nohách, doporučuje se nosit při přechodech mezi bazény vlastní obuv, která nohy ochrání. Wellness i aquaparky jsou příjemným místem k relaxaci, vždy se však vyplatí dodržovat pravidla daná provozovatelem.

 

 

Společnost Alcaplast byla založena v roce 1998 jako rodinná česká firma. V současnosti má 6 dceřiných společností v zahraničí a exportuje do více než 40 zemí světa. Alcaplast je největším výrobcem sanitární techniky ve střední a východní Evropě, vyrábí více než 700 výrobků – ventily, sifony, moduly, žlaby, vpusti, WC sedátka a další sortiment.

Ve filozofii společnosti hraje kvalita a design klíčovou roli. Prémiová značka ALCA představuje řadu krásných výrobků s vysokou užitnou hodnotou. Alcaplast je tvůrcem nových trendů v sanitární technice. Spolupráce s předními českými designéry při tvorbě nových výrobkových řad přinesla řadu ocenění, např. Red Dot Award 2014 za kolekci ovládacích tlačítek FLAT.

 

 

Kontakt

 

Hana Svobodová

Alca plast, s. r. o.

Bratislavská 3080


690 02 Břeclav


Česká republika


 

 

 

 

T: +420 519 821 123

h.svobodova@alcaplast.cz

http://www.alcaplast.cz