Hygienička: Plošná epidemie chřipky skončila, zůstaly lokální

Praha 8. března (ČTK) – Plošná epidemie chřipky podle hlavní hygieničky ČR Evy Gottvaldové odezněla, zůstala pouze lokální ohniska. Za týden klesl počet nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky o 13,5 procenta. Na 100.000 obyvatel je nyní 1138 nových případů, informovalo ČTK ministerstvo zdravotnictví.

Chřipková epidemie byla letos vyhlášena na začátku února, v posledních letech začínala obvykle už na počátku roku. Oproti loňskému roku epidemie také dříve skončila, o ukončení epidemie informovalo loni ministerstvo až koncem března. Podobná situace končící epidemie je podle hygieniků i jinde v Evropě. Počet pacientů s chřipkou klesá, ve většině zemí zůstávají už jen regionální epidemie.

Podle informací Státního zdravotního ústavu do konce února lékaři nahlásili 449 případů, kdy pacienti s chřipkou skončili v nemocnici na jednotkách intenzivní péče nebo anestaziologicko-resuscitačních odděleních. Z nich 118 nemoci podlehlo. Loni to za stejnou dobu bylo 353 nemocných a 98 úmrtí, za březen ale počty stouply na 600 hospitalizovaných a 202 úmrtí.

Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí. „Ve vyspělé zemi je chřipka jediným infekčním onemocněním, které se projeví na datech celkové úmrtnosti. Jde rozhodně o předčasná úmrtí,“ řekl k tomu před začátkem letošní chřipkové sezony vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Nejnebezpečnější je chřipka pro chronicky nemocné a seniory, kteří mají oslabenou imunitu. Jim také podle odborníků nejvíce prospívá očkování. Každoročně je vakcína sestavena na očekávané cirkulující typy chřipky, je proto třeba se nechat očkovat každý rok. Účinek je asi 60 procent, nemoc ale může mít také mírnější průběh.

van rot