Hradecké muzeum představuje zdravotnictví za první republiky

Hradec Králové 23. března (ČTK) – V Muzeu východních Čech v Hradci Králové dnes začala výstava nazvaná Velká vizita!, která návštěvníkům přibližuje zdravotnictví ve městě za první republiky. Expozice bude otevřená až do 5. listopadu, řekla dnes ČTK kurátorka výstavy Pavla Koritenská.

Výstavu tvoří několik sekcí, které se týkají historie zdravotnictví, zdravotní i sociální péče v Hradci Králové. „Vystavená je ordinace zubního lékaře, část výstavy představuje tehdejší okresní nemocnici, poradny pro matky s dětmi či protituberkulózní poradnu,“ uvedla Koritenská.

Část výstavy je věnovaná také domácímu léčení, například přístrojům na elektroléčbu a masážních přístrojů, lázním či trávení volnému času, třeba při plavání. Na výstavě jsou k vidění i prvorepublikové krabičky od léků či různé pomůcky. Například v ordinaci zubního lékaře jsou vystavené šlapací zubní vrtačky. „Jednu z nich nám do sbírek věnoval syn zubaře, který s touto vrtačkou pracoval ještě za druhé světové války,“ dodala kurátorka.

Výstava je inspirována Zdravotnickou výstavou, která se v hradeckém muzeu uskutečnila v roce 1925 a byla první samostatnou výstavou zdravotnictví a hygieny v Československu.

sja abz