Hospodám bez kuřáků zatím tržby neklesly, je to ale dáno počasím

Plzeň 4. června (ČTK) – Zákaz kouření zatím neomezil počty hostů v restauracích ani v typicky kuřáckých hospodách v Plzeňském kraji, kde platí od 31. května. Je to ale dáno hlavně počasím. Většina kuřáků sedí před hospodou na lavicích pod slunečníky. Venkovní sezení a předzahrádky mají všechny oslovené provozovny. Dříve zakouřené podniky na periferiích, v menších městech a na vesnicích předpokládají, že zima bude horší. Řada jejich hostů ČTK v anketě potvrdila, že zůstane s lahvovým pivem doma, kde jim nehrozí postih až 5000 korun.

Větší hospody se odlivu hostů nebojí. Zákaz kouření ale vítají i typické vesnické „čtyřky“ i hospodští-kuřáci. „Je to dobře. V hospodě sice kouří více než polovina hostů, ale zvyknou si na to, moc nenadávají,“ uvedl hostinský v obecní hospodě v Hůrkách na severu Plzeňska. Pracoval několik let v Německu i v dalších západních zemích, kde je to běžné, a je rád, že se k nim přidalo i Česko. Nepředpokládá, že mu klesnou tržby, protože u venkovských hospod není nejdůležitější cigareta u piva nebo kořalky, ale dobrá parta, která se tam schází poklábosit, a hostinský, který lidi tmelí, a také dobré desetistupňové a ne moc drahé pivo. Pokud je teplo, sedí stejně všichni hosté venku. „Tady se nepřemýšlí o tom, jestli si teď dát raději pivo a cigáro na své zahradě, tady je jasný, že se večer jde do hospody, aspoň na dvě,“ uvedl jeden ze stálých hostů.

Oslovené provozovny na periferiích, v menších městech a na vesnicích, které předpokládají, že jim vinou nového nařízení minimálně dočasně odejde část zákazníků, zatím odliv nezaznamenaly. Kvůli přípravě na zákaz vznikla řada předzahrádek nebo venkovních sezení, kde se kouřit bude, ale které fungují jenom do září. Nesmí být ale kryté.

Servírka v kavárně Buongiorno v ulici v plzeňské čtvrti Roudná uvedla, že některé hosty odradilo, že si nemohou zapálit u kávy ani u stolků v nově upraveném vnitrobloku, protože je zastřešený, i když nemá z jedné strany stěnu. Hosté musí chodit kouřit na ulici, kde mají polštářky na betonovém zábradlí. „Když si někdo zapálí, tak ho upozorníme, že nesmí, a on cigaretu zhasne,“ uvedla.

Ve vesnické hospodě ve Vranově na Tachovsku, kde je na trámu nad pípou přišpendlený papír s fixem napsaným upozorněním Zákaz kouření!, sedí v letních dnech téměř všichni kuřáci před budovou. Těch pár, co chtějí být vevnitř, uvedlo, že si nedovolí zapálit. „Tady teď kouří většinou ženy,“ uvedla provozovatelka. „V zimě zůstaneme doma, bez cigarety nás to nebude bavit,“ uvedla místní zákaznice na terase. Hostinská uvedla, že na zimu si zákazníci chtějí koupit vodní dýmky nebo elektronické cigarety.

Jen málo oslovených provozovatelů chápe zákaz kouření jako radikální zásah do české hospodské kultury a soukromého podnikání. Respektují ho zejména proto, že ví, že platí v řadě vyspělých západních zemí. „To, že už nebudu tolik cítit kouřem, není to hlavní. Všichni, kteří dělali v hospodě, si na to zvykli,“ uvedla hostinská z Vranova.

Podle provozovatele čtyř hospod na okraji Plzně Viktora Starého pocítí zákaz periferní hospůdky se štamgasty, kteří jsou zvyklí si cigaretu dát. Neumí si představit jakoukoli formu náhrady, kterou by nabídl. Zákazníci budou chodit před hospody, ale v zimě se budou muset oblékat do bund a mohou si na ně stěžovat nájemníci z okolí.

Většina hostinských uvedla, že pokud uvidí kuřáka, tak ho upozorní, ale vyhazovat ho nebudou, protože je to host. Za porušení zákazu ve vnitřních veřejných prostorách hrozí kuřákovi pokuta až 5000 Kč. Firmy a podnikatelé mohou být potrestáni až dvoumilionovou pokutou a zákazem činnosti až na dva roky, u provozovatelů se ale sankce začnou ukládat až na konci srpna.

Václav Prokš gcm