Hitparáda dobrot z kuchyně JLV

Praha, 14. 2. 2017

Výběr toho nejlepšího z uplynulých sezón servíruje JLV v jídelních a bistrovozech Českých drah od 15. února. V jarním menu najdou cestující své oblíbené hitovky, zejména z domácí kuchyně.

Zákazníci se často ptají na pokrmy, které jim chutnaly a které během střídání sezon z nabídky zmizely. Letos jsme se proto rozhodli, že jim uděláme radost a jarní nabídku sestavíme podle jejich přání,“ vysvětluje Jan Valeš, ředitel pro obchod a marketing JLV a pokračuje: „Při volbě polévky jsme to měli jednoduché. Jasným favoritem byla staročeská kulajda s vejcem, bramborem a s lesními houbami. Tradičně ji považujeme za jihočeskou specialitu, ale v různých obměnách se vaří prakticky všude. I náš recept je originál připravený nejlepšími kuchaři.“ Za svůj zajímavý název vděčí tato hustá polévka nejspíš nářečí, které pro zahuštění moukou používalo namísto dodnes známého zakvedlat slovo zakulat, nebo také zakudlit. „Kudlavka či kulimajda, jak se také kulajdě říká, je sama o sobě dost sytá a pro zahnání hladu stačí. Byla by ale škoda neochutnat další naši dobrotu. Jako hlavní chod totiž podáváme vykostěné kuřecí stehno s omáčkou z červených paprik. A příloha je opět domácí, a to staročeský bylinkový knedlík,“ láká ke stolu Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Pokud cestující volí raději lehčí pokrmy s nižší energetickou hodnotou a nechce „zhřešit“ ani na výletě, je pro něj připravena svačinka z čerstvého žitného chleba s dýňovými semínky a uzeného pstruha s koprovým creme fresh. Po takovém lehkém jídle si bude moci bez výčitek dopřát i sladkou tečku ke kávě, což jsou tentokrát lívance s vanilkovou omáčkou a jahodovým coulis.

Při přípravě každého sezonního menu jsme vždy mysleli na vyváženost a nutriční hodnotu jídel a samozřejmě jsme nikdy nezapomněli ani na zákazníky, kteří z různých důvodů dávají přednost pokrmům vegetariánským. V naší hitparádě tak najdete i bramborové noky se smetanou, kořenovou zeleninou a modrým sýrem,“ dodává Jan Valeš. V bezlepkové variantě se potom v jarním menu vyjímá telecí kýta pečená na barevném pepři s čočkovým salátem, zeleninou a telecím demi-glace.

Věříme, že při vzpomínce na jídla, která měla největší úspěch, je cesta, která chutná, zaručena.

TRAIN SHOP – užitečná výbava na cesty

Cesta vlakem je prostorem, který často využíváme k vyřešení pracovních úkolů, on-line komunikaci s přáteli či sledování filmů. V takovém případě jistě nepotěší vybitá baterie telefonu či tabletu nebo příliš hluční spolucestující. Vstříc všem, kteří se do takové situace dostanou, přichází TRAIN SHOP, nově zavedená služba ČD Restaurant. V nabídce palubního servisu je užitečná výbava na cesty – sluchátka pro nerušený poslech hudby či filmů, nabíječka s micro USB konektorem nebo power banka, která nabije váš telefon i bez zásuvky. Pokud jedete na výlet nebo dovolenou a zapomněli jste něco šikovného pro pořízení videozáznamu, najdete v nabídce i akční outdoorovou digitální kameru.

ČD Restaurant myslí i na nejmenší cestující

S novou sezónní nabídkou přináší ČD Restaurant speciální dětské menu. Naši nejmenší cestující v něm naleznou svou oblíbenou pochoutku – lívance s vanilkovou omáčkou, ovocný nápoj bez přidaného cukru a jablko. A aby během cesty neměly dlouhou chvíli, což určitě ocení i rodiče, mohou si složit obrázkové puzzle s železničním motivem.

 

Kontakt: Ing. Jan Valeš, JLV, a.s., tel: +420 271 003 329, e-mail: jan.vales@jlv.cz

JLV, a.s., Chodovská 3/228, 141 00 Praha 4

tel.: +420 271 003 213, fax: +420 272 765 592, e-mail: jlv@jlv.cz

www.jlv.cz