Hejtman Ústeckého kraje jednal s vedením Litoměřic o nemocnici

Ústí nad Labem 20. května (ČTK) – Provoz litoměřické nemocnice je třeba zachovat ve stávajícím rozsahu, shodli se dnes ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) se starostou Litoměřic Ladislavem Chlupáčem (ODS) a ředitelem nemocnice Radkem Lončákem. Nemocnici vlastní Litoměřice, rada města se chystá její akcie prodat, což vyvolává obavy o budoucnost zařízení. Kraj má stále zájem převzít nemocnici prostřednictvím své společnosti Krajská zdravotní, která provozuje v regionu pět nemocnic.

„S panem starostou a panem ředitelem jsme se shodli na tom, že je zájem zachovat i do budoucna provoz nemocnice ve stávajícím rozsahu. Znovu jsem deklaroval zájem Ústeckého kraje převzít litoměřickou nemocnici prostřednictvím Krajské zdravotní, pokud by se město rozhodlo ji dále neprovozovat,“ řekl novinářům Bubeníček.

Starosta po jednání novinářům řekl, že převzetí nemocnice Krajskou zdravotní je jednou z možností, která má řadu výhod. „My jsme dneska jednali především o tom, jestli trvá zájem Ústeckého kraje,“ řekl Chlupáč. Litoměřice podle něho hledají nejlepší způsob, jak v budoucnu zajistit fungování nemocnice. Proto uvažují o záměru na prodej 100 procent akcií.

„Dnes nás čeká ještě jednání se zástupci Krajské zdravotní a rady města, kde se dohodneme na dalším postupu. Ani v současné době se nejedná o konkrétním prodeji 100 procent akcií. My jsme hledali cesty, jak zajistit nemocnici stabilitu ekonomickou ale i personální,“ dodal Chlupáč.

Vpodvečer by měly být známy závěry z jednání litoměřických radních, jak budou dál postupovat. Radní se buď přikloní k možnosti domluvy přímo s Krajskou zdravotní, nebo předloží zastupitelstvu města podle původního plánu záměr na prodej akcií nemocnice ve veřejné soutěži, kdy by se do soutěže mohly přihlásit i soukromé subjekty.

Rada města Litoměřic schválila záměr na prodej akcií nemocnice před dvěma měsíci. Každoroční příspěvky nemocnici podle radních omezují investice do dalších oblastí ve městě a město nechce omezovat zdravotní péči. Proti prodeji protestují týdny obyvatelé Litoměřicka, kteří podepisují petice a organizují podpisovou akci k vypsání referenda.

sil sd