Gott trpí akutní leukémií, léčí se ambulantně v nemocnici

Praha 12. září (ČTK) – Zpěvák Karel Gott trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné nemocnici v Praze. Zpěvák to dnes uvedl na svém facebooku. Gott bojoval se zdravotními problémy i v roce 2016. Už v té době ale prohlásil, že ani po těžké nemoci se nehodlá s hudební kariérou rozloučit. Letos v červenci kvůli akutnímu zápalu plic však zrušil představení na festivalu Benátská v Liberci, které mělo být jeho posledním letošním veřejným vystoupením. Na festivalu chtěl oslavit své 80. narozeniny, které připadly na 14. července.

„Zhruba před rokem a půl se u mě objevila porucha krvetvorby v podobě myelodysplastického syndromu,“ uvedl Gott a doplnil, že i přes několik druhů léčby přešlo toto onemocnění v uplynulých měsících v akutní leukémii.

„Podstupuji ambulantní léčbu a dojíždím do nemocnice na kontroly, v rámci kterých lékaři sledují můj celkový zdravotní stav,“ uvedl Gott na facebooku v reakci na dotaz, který mu ohledně jeho zdraví položil dnešní Blesk. Gott, který je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby, zároveň požádal média o respektování rodinného soukromí.

Zpěvák také uvedl, že před pár dny dotočil záběry pro dokumentární film o svém životě a v současné době dokončuje autobiografii, která vyjde na jaře příštího roku.

Na podzim 2015 lékaři Gottovi diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin a zpěvák ihned zahájil cílenou onkologickou léčbu, do konce února 2016 absolvoval šest chemoterapií a 18. března oznámil, že nádorové onemocnění vymizelo. K vystupování na veřejnosti se Gott poté vracel jen pomalu, ještě koncem listopadu 2015 ale za mohutných ovací osobně převzal počtyřicáté Zlatého (či Českého) slavíka.

Loni v únoru byl Gott hospitalizován kvůli silné chřipce ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Z důvodu nemoci zrušil například vystoupení na plese v Českých Budějovicích i na Česko-Slovenském plese v pražském Obecním domě. Kvůli oslabené imunitě letos zpěvák zrušil svůj narozeninový koncert, který se měl 14. června uskutečnit v pražské O2 areně, a následně kvůli zápalu plic zrušil i červencové vystoupení v Liberci.

Gott má na svém kontě skoro tři stovky alb, první je z roku 1965, a desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Populární je nejen v Česku, ale i v Německu či Rusku.

Dlouhý je i seznam zpěvákových ocenění. Například Zlatým a Českým slavíkem byl zvolen dvaačtyřicetkrát, poprvé za rok 1963 a zatím naposledy v roce 2017. Za minulého režimu byl zasloužilým (1977) a národním umělcem (1985), v roce 2009 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.

 

Zdroj foto: stars24.cz