FN Plzeň má moderní imunochemický analyzátor na testování nádorů a hormonů

Autor: Redakce | Zpravodaj | 9. 6. 2023

„Výhody proti přístrojům podobného typu, které tu máme, jsou především v rychlosti vlastního vyšetření. Většina vyšetření je zkrácena o 15 až 20 minut. Druhá výhoda je zvýšený počet vyšetření za hodinu ze 400 na 450. Další obrovská výhoda je, že pracuje s daleko menšími objemy krve, takže bude velice výhodně použitelný především pro malé děti, kde potřeba toho vzorku krve oproti současným potřebám je desetkrát menší,“ popsal Topolčan. Zejména u miminek se podle něj stává, že lékaři mohou odebrat jen malé množství krve na základní testy a na imunochemické vyšetření už krev nezbývá a testy nelze udělat.

Přistroj byl poprvé představen v květnu na evropském kongresu biochemie Římě. Plzeňská FN ho má půjčený na půl roku ke zkoušení, pravděpodobně i potom ale v laboratoři zůstane. Za den na něm specialisté provedou 300 až 700 testů, odhadl Topolčan. „Test běží podle typu od deseti minut do hodiny, starší přístroj, který máme, to má od 15 minut do dvou až 2,5 hodiny,“ řekl.

Kromě zrychlení a zvýšení kapacity jsou předností přístroje i jeho další technické vlastnosti. Má v sobě několik kamer, které sledují pohyb pásů se vzorky uvnitř přístroje. U starších přístrojů laboranti dovnitř neviděli. Jakmile kamera zaznamená v procesu sebemenší poruchu, okamžitě upozorní na problém. „Předcházející typy přístroje mají čtyři pipetovací hlavy, nový přístroj pracuje s pipetovacími špičkami, a každý vzorek tak má jinou špičku a nehrozí žádná kontaminace vzorků,“ řekl primář. Přístroj má i detekční systém, který zachytí, pokud se například v tekutině vyskytne bublina. Má být doplněn také o detekci rozpadu červených krvinek.

Potřebnost imunochemických vyšetření v posledních letech roste. Zvedá se počet nádorových onemocnění, diabetu, onemocnění štítné žlázy u těhotných žen i u lidí ve starším věku. U žen nad 60 let se onemocnění štítné žlázy projeví u 30 až 40 procent, upozornil Topolčan. Plzeňští vědci z FN se snaží vyvíjet metodiky pro včasnou diagnostiku. Teď se například zaměřují na včasnou diagnostiku u rakoviny jater a slinivky. Další z oblastí, která začíná být obecnou hrozbou, je podle primáře tak zvané ztukovatění jater, které může vést až k cirhóze a vyskytuje se především v kombinaci obezity a diabetu. „Když to zachytíme ve fázi počínajícího ztukovatění, něco se s tím dá dělat, jsou na to už léky,“ doplnil Topolčan.

Jeho specializovaná laboratoř dělá 100 různých typů testů a ročně udělá 250.000 až 300.000 vyšetření, což je už několik let nejvíce v celé republice. „Pro srovnání FN Ostrava, která kdysi bývala naším vzorem a vždy jsme je počtem vyšetření doháněli, má teď 75.000 vyšetření za rok,“ uzavřel Topolčan.