FN Ostrava se po pandemii vrátila ke standardnímu provozu

Ostrava 3. června (ČTK) – Fakultní nemocnice Ostrava, která je největším zdravotnickým zařízením v Moravskoslezském kraji, se po koronavirové pandemii naplno vrátila do standardního provozu. Fungují v ní ambulance i operační sály, na většině klinik a oddělení jsou povoleny návštěvy. Třídicí místa u vstupů do nemocnice jsou zrušena, teplota se měří až před vstupem do ambulancí a dalších zdravotnických pracovišť. Novinářům to dnes sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Podle ní přesto stále platí zvýšená hygienicko-epidemiologická opatření, jakými jsou dezinfekce rukou či nošení roušek. Díky uvolnění už byly v nemocnici zrušeny i oddělené pracovní týmy a zdravotníci na svých pracovištích fungují v obvyklé sestavě. Zpátky do svých prostor se vrátilo také dočasně přemístěné Oddělení kožní, lymfodrenáže a Oddělení psychiatrické. Nemocnice se nyní soustředí hlavně na odložené operace.

„Snažíme se, abychom operace, které jsme museli kvůli nouzovému režimu zrušit, provedli co nejdříve. I když se jedná o více než 1000 pacientů, u některých oborů se už podařilo polovinu odložených plánovaných operací provést. Z Oční kliniky dokonce avizují, že do konce června budou mít všechny odložené výkony hotové,“ uvedl ředitel nemocnice Jiří Havrlant.

V nemocnici zůstává otevřeno odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem, které bylo ve FN Ostrava otevřeno mezi prvními v Česku. Slouží samoplátcům i pacientům, kterým vyšetření doporučil praktický lékař nebo epidemiolog. Od začátku pandemie zdravotníci na odběrových místech provedli přes 12.000 odběrů, z toho téměř 650 bylo pozitivních. První pozitivního pacienta nemocnice hospitalizovala 12. března, aktuálně se stará o pět nemocných s covidem-19. Celkem měla 400 hospitalizovaných pro podezření na nákazu koronavirem, z toho byla stovka pozitivních pacientů.

mtk kš