Fakultní nemocnice v Plzni získá na přístroje 710 mil. Kč z programu REACT-EU

„Hlavní prioritou našeho rozvoje je právě evropský program REACT-EU. Zúčastnili jsme se všech tří výzev. První část je zaměřená na zobrazovací techniku, tedy rentgeny, a na intenzivní péči, druhá na onkologii a třetí na laboratoře,“ uvedl ředitel. FN už začala některé etapy realizovat a navíc využila možnost zařadit do výzev angiolinku za 20 milionů korun, kterou pořídila už dřív. Tu už nám proplatili a funguje, řekl.

 

FN teď vyhlašuje soutěž na kompletní rekonstrukci metabolické jednotky intenzivní péče téměř za 100 milionů korun. Nabídky čeká do konce srpna, poté je bude komise posuzovat. Investice zahrnuje jako jediná nejenom přístroje, ale také stavební práce plus rozvody medicinálních plynů. Rekonstrukci jednotky FN nutně potřebovala, chystá se na ni už dva roky. V další etapě dá 80 milionů Kč do obnovy pozitronové emisní tomografie PET/CT, která provádí CT vyšetření a zároveň pacient dostává radioaktivní látku, díky níž jeho poškozená tkáň víc svítí a lze poznat druh nádoru.

 

Dále chce FN nakoupit čtyři lineární urychlovače na ozařování, které jsou na konci životnosti. „Ze státního rozpočtu jsme získali peníze na jeden a už jsme ho obnovili na začátku prázdnin. Na další tři půjde dotace z REACT-EU,“ řekl ředitel. Nemocnice dál soutěží vybavení operačních sálů, například operační mikroskopy a anesteziologické stativy. FN zaměstnává 5100 lidí, z toho kolem 1000 lékařů a 1700 sester. „Sester nám chybí 26, což je zanedbatelné číslo. Dlouhodobě jsme se pohybovali v deficitu kolem 50. Doktorů nám schází kolem 30, ale teď přicházejí noví a do konce roku číslo klesne pod 20,“ uvedl ředitel. FN se výší mezd lékařů a sester pohybuje na druhém až čtvrtém místě mezi velkými nemocnicemi v ČR.