Fakultní nemocnice v Plzni pořídí robota na některé typy operací

Plzeň 12. listopadu (ČTK) – Fakultní nemocnice v Plzni (FN), největší zdravotnické zařízení na jihozápadě Čech, koupí příští rok za 50 milionů korun robota na některé typy chirurgických, urologických a gynekologických operací. Ve volném operačním sále bývalé vojenské nemocnice vybuduje centrum robotické chirurgie. Jde o největší investici do přístrojového vybavení v příštím roce, řekl dnes ČTK ředitel Václav Šimánek.

„Jsme jediná velká nemocnice a jediný kraj, který neprovozuje robotickou chirurgii,“ uvedl. FN zařízení pořizuje až nyní, protože pomocí robotů se dříve prováděly jen hlavně operace prostaty a zdravotní pojišťovny zákroky málo platily. „Teď změnily svoji politiku a robotická chirurgie už se vyplatí. Zároveň se trochu rozšířilo spektrum výkonů a je tam i benefit pro pacienta, protože zákroky jsou jemnější a je rychlejší rekonvalescence. Doba hospitalizace se zkrátí v průměru z 9,9 na čtyři dny,“ řekl ředitel. Už dnes pracuje s roboty také onkogynekologie a chirurgové operující konečník a tlusté střevo.

„Jde vlastně o laparoskop s robotickým ovládáním pomocí joysticků. Je tam jiná optika i operační nástroje, které mají klouby podobné rukám. Chirurg si například v břiše dovolí jemnější zákroky. Může operovat, jako kdyby tam měl ruku, ale klíčovou dírkou,“ řekl.

Centrum robotické chirurgie vznikne na menším chirurgickém oddělení bývalé vojenské nemocnice na Borech, kde je lůžková kapacita a volný nový operační sál. Budou tam docházet jeden až dva lékaři ze dvou chirurgických, urologického a gynekologického pracoviště. „Je to úplně jiná operativa, ale servis kolem toho je stejný, tedy obsluha robota, instrumentářka a nástroje jsou si hodně podobné,“ řekl ředitel. Sanitáři budou umět robota zapojit, ovládat a spustit jeho ramena, instrumentářky budou připravovat nástroje. „A chirurg specialista, jehož práce je drahá, bude mít připravený veškerý servis a nemusí ani pacienta vidět. Sedne si ke konzole, koukne na obrazovku, vidí břicho, odoperuje a odjede. Instrumentářka nebo mladší chirurg pak ránu zašijí,“ uvedl.

V hlavním areálu FN na Lochotíně dnes podle Šimánka není volný operační sál ani lůžková kapacita, navíc chirurgové se budou operace nějakou dobu učit a první výkony potrvají déle. „Nelze tedy zkoušet roboty například na urologické klinice, která je dnes přetížená, protože hlavně onkologická problematika v Plzeňském i Karlovarském kraji roste a čekací doby už jsou teď hodně dlouhé,“ uvedl ředitel. Navíc na Lochotíně jsou specializovaná centra, kam se vozí těžké úrazy.