Fakultní nemocnice Ostrava začala na dvou odděleních využívat canisterapii

Autor: Redakce | Aktuálně | 16. 10. 2023

„Nebylo vůbec jednoduché najít canisterapeuty, kteří mají všechna potřebná osvědčení. Zkušenosti ze zatím dvou oddělení nás přesvědčily o tom, že je to terapie velmi prospěšná a že bychom ji velmi rádi rozšířili i na další kliniky. Snad se nám podaří sehnat další vhodné kandidáty na tuto pozici,“ uvedla náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou práci Andrea Polanská.

S dětmi s neurologickými obtížemi pracuje Hana Zapletalová se čtyřletým německým boxerem Dexem. Před kontaktem s pacienty musí psi absolvovat speciální zkoušku. „Musel prokázat, že umí zareagovat například v případě epileptického záchvatu, což se tady stát může. Tyhle situace jim tam všechny navodili a pes to musel zvládnout. Při sebemenším náznaku chyby by jej okamžitě vyřadili,“ uvedla Zapletalová.

Pacienty na lůžkové stanici psychiatrického oddělení navštěvuje pětiletý zlatý retrívr Eddie, který je podle majitelky Marie Havláskové ke canisterapii vedený od štěněte. „Svou terapii mám postavenou na tom, že klienti plní spoustu úkolů, které jsou se psem spojené. Aktivity střídám zábavnou formou, aby se pacienti cítili dobře,“ uvedla terapeutka. Oba psi budou na oddělení docházet každých 14 dnů.

Canisterapie je psychosociální a fyziorehabilitační metoda založená na léčebném kontaktu mezi pacientem a psem. V regionu ji využívají i některá další zdravotnická zařízení, například Nemocnice Agel v Ostravě-Vítkovicích využívala i felinoterapii, tedy alternativní léčbu pomocí koček. Canisterapeutičtí psi musí složit zkoušku, být trpěliví, poslušní a kontaktní, bez náznaků agrese, bojácnosti či lekavosti. Ve světě se canisterapie rozvinula už v 50. letech minulého století, v České republice až po roce 1990.