Fakultní nemocnice Hradec Králové je nekuřácká

Fakultní nemocnice Hradec Králové je od května nekuřáckým pracovištěm. Kuřáci si v areálu zapálí cigaretu už jen na šesti vyhrazených místech. I tady ale budou mít na očích informace o škodlivosti kouření a možnostech odvykání. Zákaz platí jak pro zaměstnance, tak i pacienty. Nemocnice se tím připojila k Evropské síti nekuřáckých nemocnic.

Přáli bychom si, aby se nám kouření postupně podařilo z areálu zcela vymýtit. Na druhou stranu chápeme, že přestat kouřit není jednoduché, proto jsme v areálu několik míst pro kuřáky ponechali. Chceme na ně působit pozitivně a nabízet jim odbornou pomoc, jak se závislosti zbavit,“ vysvětluje lékařský náměstek nemocnice prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

V královéhradecké nemocnici pracuje přibližně pět tisíc zaměstnanců, kouření holduje asi pětina z nich. Z výsledků nedávného průzkumu vyplynulo, že největší podíl kuřáků je mezi nezdravotnickým personálem. „Až 70 % kuřáků je mezi sanitáři a technickými pracovníky. Mezi zdravotnickým personálem kouří přibližně každá druhá sestra a každý pátý lékař. Nejvíce ohrožena kuřáctvím jsou pracoviště s největším objemem stresu, jako je například neurochirurgie nebo urgentní příjem,“ upřesňuje statistiku profesor Malý.

Vedení si od zákazu kouření slibuje především zlepšení zdravotního stavu zaměstnanců. „Zaměstnanci mohou využít služeb naší poradny pro odvykání kouření. Na každé klinice také vyškolíme ambasadory z řad zdravotníků, kteří kolegům individuálně poradí, jak se zlozvyku zbavit. Zájemcům nabízíme také slevu na léky, které jim mohou odvykání výrazně usnadnit,“ dodává primář Plicní kliniky FN HK MUDr. Vratislav Sedlák, Ph.D.

Česká republika se stále drží na předních příčkách v počtu závislých na tabáku. V tuzemsku kouří přibližně 2,2 milionu lidí a ročně na následky kouření zemře kolem 16 tisíc pacientů. Nemoci z kouření vedou ročně k více než 140 tisícům hospitalizací. Až 50 % kuřáků umírá na onemocnění srdce a cév, 20 % na následky CHOPN a kolem 20 % kuřáků podlehne rakovině plic.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by se na osvětě a léčbě kouření měli výrazně podílet také zdravotníci – lékaři a sestry, kteří jsou s pacientem v kontaktu nejčastěji. „Kouření je významnou příčinou úmrtnosti i nemocnosti v současném světě, kterou lze odstranit. Nemocnice jsou přirozeným centrem péče o zdraví, a proto by měly v oblasti prevence a léčby závislosti na tabáku hrát klíčovou roli,“ říká ředitelka WHO v ČR MUDr. Alena Šteflová, Ph.D., MPH.

Změna nemocnice na nekuřácké pracoviště probíhala postupně už od podzimu loňského roku. V listopadu vedení nemocnice otevřelo Poradnu pro odvykání kouření při Plicní klinice FN HK. Za pět měsíců ji využilo už 39 lidí, z toho 10 zaměstnanců. Vedení nemocnice spustilo také informační kampaň proti kouření.

Místa vyhrazená pro kuřáky platila v areálu na zkoušku už od ledna a kuřáci je ve většině případů respektovali. Většina zaměstnanců tato opatření přivítala, někteří kuřáci raději svého zlozvyku zanechali ve spolupráci s naší poradnou pro odvykání kouření. Fakultní nemocnice Hradec Králové by se do budoucna ráda připojila k mezinárodní aktivitě nemocnic propagujících zdraví (Health Promoting Hospital) a zákaz kouření v areálu nemocnice je důležitým krokem tímto směrem,“ dodává primář Sedlák.

 

Evropská síť nekuřáckých nemocnic

Evropská síť nekuřáckých nemocnic (European Network of Smokefree Hospitals – ENSH) úzce spolupracuje s WHO (program Nemocnice a organizace podporující zdraví). Důvodem vzniku této mezinárodní organizace je skutečnost, že kouření je nejvýznamnější odstranitelnou příčinou úmrtnosti i nemocnosti v současném světě a nemocnice jsou přirozeným centrem péče o zdraví. Pro zapojení do sítě ENSH je nutné, aby se nemocnice přihlásila k jejím základním principům a každoročně vyplnila sebehodnotící (self-audit) dotazník, který zahrnuje hodnocení deseti sledovaných oblastí – ty jsou vodítkem k vytvoření skutečně nekuřácké praxe.

 

Kontakt pro média:

Jana Běhalová, jana.behalova@mhw.cz, 734 875 400