Fakultní nemocnice Brno otevírá Centrum reprodukční medicíny

Aktuálně | 21. 9. 2022

Jedním z problémů, které centrum řeší, je takzvaná endometrióza. Spočívá ve vzniku cyst, tedy nezhoubných útvarů. Způsobují pánevní bolest, bolest při menstruaci nebo styku, ale mohou snižovat i počet a kvalitu vajíček ženy. Odborný garant centra Robert Hudeček uvedl, že endometriózou trpí až 40 procent žen, které mají problémy s plodností.

 

Ženy s endometriózou podle odborníků podstupují chirurgické zákroky, které pak mohou v konečném důsledku vést k tomu, že nemohou mít děti. Díky provázanosti oborů chce nemocnice riziko minimalizovat. „Pacientku bych ráda viděla před chirurgickým zákrokem, ať můžeme zhodnotit situaci a možnosti,“ uvedla lékařka nemocničního centra asistované reprodukce Lenka Mekiňová. Ženy mohou po zákroku využít umělého oplodnění nebo si nechat zmrazit vajíčka na později. V praxi se ale podle lékařů stávalo, že pacientky podstupovaly mnoho zákroků kvůli endometrióze a do centra pro umělé oplodnění přišly až ve stavu, kdy už to nebylo možné.

 

Endometriózu měla i třiatřicetiletá Jana Hermannová z Třebíčska, které v Brně pomohli. „U nás mi diagnostikovali endometriózu v roce 2014 a řekli mi, že se to nedá operovat, protože s tím neměli zkušenosti. Časem jsem se ale dostala do Brna, kde mě operovali,“ řekla Hermannová. Při zákrocích jí lékaři museli odebrat i část střev. Ještě před operací se neúspěšně pokusila o umělé oplodnění, po zákroku v tom pokračovala. Celkově na čtvrtý pokus se dočkala a narodil se jí syn David. „Jsme moc spokojení. Teď ještě řešíme další pokusy, protože bychom chtěli i druhé dítě,“ uvedla Hermannová.

 

Podle Mekiňové plodnost všeobecně klesá. Podle ní by jedním z důvodů mohlo být i to, že ženy odkládají těhotenství do pozdějšího věku, kdy už je problematičtější otěhotnět. Podle lékařky má každá žena už při narození daný počet vajíček, která se s přibývajícím věkem ztrácejí, a u těch zbylých se zhoršuje s ohledem na stárnutí kvalita.

 

Centrum asistované reprodukce podle Mekiňové ročně navštíví zhruba 2000 žen, z nichž asi polovina se v konečném důsledku rozhodne pro umělé oplodnění. Z toho polovině až 60 procentům se podaří otěhotnět díky umělému oplodnění. Část otěhotní jinou cestou, dodala Mekiňová.

 

Fakultní nemocnice Brno je největší porodnicí v České republice. Loni přivedla na svět téměř 6300 dětí. Pracoviště jsou na Obilním trhu v centru města i v několik kilometrů vzdálené nemocnici v Bohunicích. Nemocnice plánuje novou porodnici v Bohunicích.