EK předložila novely umožňující přesun agentur EU z Londýna

Brusel 29. listopadu (zpravodaj ČTK) – Evropská komise dnes předložila dvě novely, které umožní přesun dvojice agentur Evropské unie z Londýna do Amsterodamu a do Paříže. O nových sídlech Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) a Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) rozhodly členské země bloku na počátku minulého týdne.

Komise se ve svých návrzích striktně omezuje na potvrzení nových sídel obou agentur ve dvou nařízeních, kterými jsou oba unijní orgány zřízeny. Členské země a europarlament by měly k dnes prezentovaným návrhům přistupovat jako k prioritním. Není přitom ale vyloučeno, že někteří členové europarlamentu projednávání využijí ke snaze do novel něco přidat.

Přemístění agentur je důsledkem britského rozhodnutí odejít z Evropské unie. Británie opustí evropský blok na konci března 2019 a obě agentury by nejpozději v té chvíli měly začít působit v nových sídlech.

Rozhodování o přesunu agentur není součástí vyjednávání o brexitu mezi Londýnem a 27 zeměmi Evropské unie. Ty o věci rozhodly po týdnech lobbování a zklamaly Slovensko i Českou republiku, které o EMA respektive o EBA měly zájem.

jd ank