Dýně v jiném světle  – poznejte ji jako superpotravinu plnou vitaminů

Když se řekne podzim, kromě barevného listí nás napadne dýně. Jako dekoraci jsme ji již vyřezali. Teď je na řadě nejen jako výborný, ale zároveň zdraví prospěšný pokrm. Že jste o blahodárných účinkách dýně ještě neslyšeli? Po přečtení tohoto článku ji budete vařit ještě častěji.

Receptů z dýně existuje nepřeberné množství. Dá se konzumovat ve všech možných formách, ať už jako polévka, příloha nebo třeba dezert. Většina z nás ji ale vaří především proto, že mu chutná. Málokdo totiž vůbec ví, že je dýně vlastně superpotravina a jaké má blahodárné účinky na naše tělo a zdraví.

Dýně Hokkaido

Jednoznačně nejvíce používanou dýní v kuchyni je u nás dýně Hokkaido. Je jednoduchá na zpracování a hodí se v podstatě pro všechny druhy pokrmů. Tím ale její výhody zdaleka nekončí. To, že ji není třeba loupat, je perfektní vlastnost pro ušetření času. Zároveň ale díky tomu zachováte co největší množství vitaminů, které jsou v ní obsažené.

Slyšeli jste už někdy o tom, že se dýni Hokkaido říká také „vitaminová bomba“? Toto označení nevzniklo nadarmo. Tato pochoutka v sobě skrývá vitaminy A, B, C, E a K. Dále obsahuje omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny, kyselinu listovou a pantotenovou, ale také vlákninu, sodík, hořčík, železo, zinek, draslík a bílkoviny. Pro jasnější představu se ale pojďme zaměřit přímo na to, jak prospívá našemu zdraví.

Můžeme začít u toho, že celkově čistí organismus, díky čemuž se výborně hodí k detoxikaci. Mimo to pomáhá také při onemocnění slinivky břišní, sleziny, ledvinsrdce a při poruchách funkce žaludku. Její účinky se navíc osvědčili také jako prevence pro snížení rizika chronických onemocnění.

Za zmínku stojí i fakt, že je tento druh dýně vhodný i pro těhotné ženy. Díky obsahu kyseliny listové a množství vitaminů, minerálů a živin přispívá ke správnému vývoji dítěte.

Máslová dýně

Další dýní, která se často vyskytuje v kuchyni a zároveň svědčí našemu zdraví, je dýně máslová. I ta je bohatá na vitaminy, především A a B. Z minerálních látek je pak třeba podtrhnout hořčík, vápník a draslík. Její účinky působí na močové cestyžaludek.

Tento druh dýně má velkou výhodu, kterou je její snadná stravitelnost a absence alergenů. Díky tomu je velmi vhodná pro přípravu dětských příkrmů pro kojence.

Špagetová dýně

Posledním adeptem na dýni, ze které připravíte výborné pokrmy, a ještě uděláte něco pro své zdraví, je špagetová dýně. V té najdeme hodně vitaminu A, kyselinu listovou a draslík. S její konzumací posílíte svůj imunitní systém, dále má pozitivní účinky také na srdce, pokožku, a stejně jako dýně Hokkaido působí proti rakovině.

S dýní nejen v boji proti stárnutí

Dýně se mimo jiné vyznačují obsahem betakarotenu, který prospívá v boji proti stárnutí pokožky. Navíc udržuje tělo i pokožku v klidnějším stavu. Vitamin C pak podporuje tvorbu kolagenu, který se podílí na tvorbě struktury vlasů a kůže. A v neposlední řadě vitamin A, obsažený ve všech již zmíněných druzích dýně, napomáhá růstu a výživě vašich vlasů.

Věděli jste, že…

  • Dýně obsahuje 90 % vody. I proto je vhodnou potravinou při dietě.
  • Tato superpotravina roste po celém světě kromě Antarktidy. Vychutnat si její chuť a využít blahodárné účinky tak může opravdu každý.
  • Konzumovat lze nejen dužinu, ale i semínka, vlákna kolem nich, slupku a listy. Využijete tak všechno, co vám dýně nabízí.