Dům pro seniory a lidi s Alzheimerovou chorobou má mít 100 lůžek

Praha 8. října (ČTK) – Nový dům pro seniory a lidi s Alzheimerovou chorobou, který plánuje postavit na Vinohradech Praha 2, by měl mít 100 lůžek a klientům bude poskytována čtyřiadvacetihodinová péče. Stavba by mohla začít v roce 2021. Na dotaz ČTK to dnes řekla místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). V sociálních zařízeních zejména pro lidi trpící demencí je nyní nedostatek míst. Náklady na vybudování domova zatím nejsou známy.

„Z demografického hlediska se očekává během příštích dvaceti let nárůst počtu seniorů nad 75 let až na dvojnásobek, kdy stávající kapacity se již nyní jeví jako nedostačující. Zajištění dlouhodobé péče osobám, které budou ve značné míře anebo zcela závislé na odborné péči, je tak zcela nezbytné,“ uvedla Udženija.

Domov bude stát na území vymezeném ulicemi Italská, Lichnická, Španělská a Kunětická. Na pozemku jsou teď tenisové kurty, jde ale o stavební parcelu. „Teď vybíráme projektanta, až bude hotový projekt, tak se teprve bude vybírat zhotovitel. Pokud vše půjde podle plánu, tak chceme kopnout v roce 2021,“ řekla Udženija.

Na kolik vyjde stavba, jejíž součástí budou i garáže, zatím není jasné. Konečná cena se odvine mimo jiné od podoby projektu nebo tendru na zhotovitele. O financování projektu bude radnice jednat s hlavním městem a zároveň zjistí, zda na něj lze získat peníze z evropských fondů.

Praha 2 obdržela osm nabídek na projekt. Vítěze vybere komise, v níž usednou například radní Prahy 2, náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) nebo ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč. První zasedání se bude konat tuto středu.