Domažlická nemocnice koupila pro svou přepravní službu nové sanitky

Zdravotnická dopravní služba Domažlické nemocnice má v běžném provozu 12 až 13 vozů. Každý měsíc s nimi najede zhruba 50.000 kilometrů. Standardní výbavou všech sanit je transportní lůžko se samovyklápěcím a skládacím podvozkem, transportní křeslo pro vynášení imobilních pacientů například do schodů a transportní plachta pro manipulaci s pacientem ve zhoršených podmínkách. „Dále jsou zde zdravotnické potřeby první pomoci včetně defibrilátoru, máme tam kyslík, zavazadlo se standardním zdravotnickým materiálem a vozíme také porodní balíček pro případ, že by převážená těhotná žena začala rodit během cesty,“ popsal vedoucí řidič Miloslav Kundrát.

 

Vzhledem k tomu, že stále přibývá pacientů s nadměrnou hmotností, pořídila nemocnice pro jejich převoz speciální vůz. Výjimkou nejsou převozy lidí vážících i víc než 200 kilogramů, příležitostně je nutné převést i pacienty s hmotností nad 300 kilogramů, kteří jsou zpravidla navíc také imobilní. Karoserie speciální sanitky je širší i delší, takže se do vozu vejde větší lůžko s širší vakuovou matrací. Lůžko lze posouvat podélně dovnitř a ven z vozu a také příčně do strany, aby ho při jízdě mohli zdravotníci posunout doprostřed a mohli se k pacientovi v případě potřeby dostat z obou stran. Vůz má naviják pro lehčí zavezení lůžka z ulice do vozu a také takzvaný schodolez, který umožňuje manipulaci s imobilními lidmi na invalidním nebo transportním křesle po schodech v domech bez výtahu.

 

„Zdravotnická dopravní služba zajišťuje nepřetržitě 24 hodin denně po sedm dnů v týdnu dopravu raněných, nemocných, rodiček a vůbec pacientů, kteří vyžadují neodkladnou péči a kterým jejich stav neumožňuje dopravit se na vyšetření, ošetření či hospitalizaci vlastním vozem, pěšky, ani hromadnou dopravou. Zároveň služba zajišťuje přepravu pacientů mezi zdravotnickými zařízeními,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Služby ZDS mohou využít i další poskytovatelé zdravotnických služeb a na vyžádání i samoplátci, například pro přepravu do lázní. Sanitky a jejich posádky jsou zároveň sekundární součástí krajského integrovaného záchranného systému a v případě hromadných neštěstí nebo jiných krizových situací slouží jako záloha zdravotnické záchranné služby.