Dodavatelé antibiotik navýší dodávky o desítky procent, uvedla asociace

Autor: Redakce | Aktuálně | 22. 8. 2023

Lékaři a lékárníci v posledních týdnech upozorňují na to, že v lékárnách není dostupný penicilin. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes oznámil, že penicilinových antibiotik bude na podzim dostatek. Výrobci podle něj přislíbili dodat do konce září 130.000 balení tabletových antibiotik, dalších 170.000 balení dodají do půlky listopadu. Je to víc než loňská spotřeba.

„V našich datech vidíme, že všichni hlavní dodavatelé antibiotik po uplynulé sezoně respiračních onemocnění zareagovali a objednali u svých výrobců surovin maximum kapacit, které byly k dispozici. Očekáváme, že na český trh dodají pro podzim a zimu o vyšší desítky procent antibiotik více než v minulé sezoně. U základních tabletových penicilinových antibiotik, fenoxymethylpenicilin nebo amoxicilin, z našich dat vidíme, že by mělo dorazit dvojnásobné množství oproti minulé sezoně,“ uvedl Filip Vrubel z asociace.

V souvislosti s aktuálním nedostatkem některých léků v lékárnách asociace připomněla uplynulé silné období respiračních onemocnění. Zároveň upozornila na to, že farmaceutických trh je složitý a globalizovaný. „Na výrobu jedné tablety jsou třeba desítky různých surovin, které pocházejí z desítek různých výrobních míst a od různých dodavatelů, kteří jsou také rozprostřeni po celém světě. Výpadek jednoho článku znamená zpoždění v celém řetězci,“ uvedl Vrubel. Zároveň podle něj platí to, že výroba konkrétních účinných látek je konsolidovaná do tří či čtyř továren na světě, a pokud nastane problém třeba s výrobní linkou nebo dopravou, nejsou ostatní výrobci schopni kvůli plánování výroby okamžitě reagovat a zvýšenou poptávku plně pokrýt.

Podle asociace byly výrobní kapacity využívány na maximum už před pandemií covidu-19. „Dnes se většina dodavatelů, a hlavně výrobců, snaží navýšit svoje kapacity, bohužel výroba léků je natolik komplikovaná a dodavatelský řetězec natolik dlouhý, že zvýšení kapacit je možné řádově v letech,“ podotkl Vrubel.

Asociace dále upozornila na otázku maximálních cen a úhrad léků. Podle ní soustavný tlak na co nejnižší ceny, zejména skrz revize cen a úhrad, vedl ke snížení počtu dodavatelů léků ve stovkách lékových skupin a následné snížení dostupnosti některých léků.